„Синхронизация на българското и европейското законодателство по пътя към Европа“ e поредната тема в инициативата „Коридорът е Европа” на младшите посланици на Европейския парламент от Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков” в Пазарджик. Гост-лектор ще бъде професор Екатерина Михайлова, а срещата в зала „Европа” в Гимназията от 11,30 часа на 22 март 2018 г.

„За учениците ни ще бъде интересно да научат колко много труд е положен в годините от 1998-ма до 2004-та, за да се хармонизират българските закони и да отговорим на изискванията за членство в ЕС, но и да запазим българската си идентичност”, коментира Иванка Ваклинова – директор на „Аксаков”. „Датата 22 март не е избрана случайно. На следващия ден – 23 март се навършват 20 години от приетата през 1998-ма година Национална стратегия за присъединяване на Република България към ЕС от Министерски съвет. С това започва и многостранният аналитичен преглед на законодателството на страната ни по пътя към членство е Европейския съюз”, допълва Иванка Ваклинова.

Преглед на работата на Съвета за европейска интеграция на България и на екипите, които са реализирали преговорите с ЕС по 31 глави от процеса на интеграция, компромисите, които и двете страни са приели, най-важните решения, които са взети, колко закони са променени, колко нови са приети и какво ни предстои, са част от въпросите, на които аксаковци ще получат отговори, в рамките на един учебен час, от професор Екатерина Михайлова.

Екатерина Михайлова е възпитаник на Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков” в Пазарджик и е народен представител от област Пазарджик в 36-то, 37-мо,38-мо,39-то, 40-то и 41-во Народно събрание, като в две от тях е и заместник председател на Парламента.

Видеопоканата за гостуването й в Гимназия „Аксаков” е отправена от деветокласничката Катерина Михайлова, която е посланик на Европейския парламент.

Инициативата е част от Програмата „Училище посланик на Европейския парламент” на Информационното бюро на ЕП в България. През септември Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков” бе избрана сред 140 училища от цялата страната и е едно от 30-те Училища посланици на Европейския парламент в България.