Информационно събитие на тема „Борбата с туберкулозата – актуална и днес“, посветено на Световния ден за борба с туберкулозата 24 март, ще се проведе на 22 март от 11 часа в сградата на РЗИ Пазарджик, ет.3, стая 325.
Организатори са Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания Пазарджик и РЗИ Пазарджик. В събитието ще вземат участие представител на Фонд за превенция на  престъпността ИГА, патронажни сестри от СБАЛПФЗ и здравни медиатори.
Д-р Никола Пенчев – управител на СБАЛПФЗ Пазарджик, ще представи резултатите за област Пазарджик от  Програмата „Подобряване  на устойчивостта на националната програма по туберкулоза“, както и информация от дните на отворените врати за безплатни прегледи за туберкулоза в СБАЛПФЗ Пазарджик.
По информация на МЗ, по време на проведените за периода 2009 г.–2017 г. „Дни на отворени врати” в България броят на анкетираните за туберкулоза лица е 102 979. От тях 1 122 лица са диагностицирани с туберкулоза и са насочени за лечение, а 3 992 са обхванати с химиопрофилактика след открита латентна туберкулозна инфекция.
Световният ден за борба с туберкулозата – 24 март, тази година ще премине под надслов „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“.