В Регионална библиотека „ Никола Фурнаджиев”-Пазарджик днес бе изнесена лекция на тема за безопасното сърфиране в Интернет, „ фалшивите новини” и игрите с предизвикателства. Лектор бе говорителят на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов, когото ученици от 11-тите класове в Профилирана гимназия „ Ив.С.Аксаков” слушаха с интерес и нескрито любопитство за това как трябва да се общува в социалните мрежи . Проявата е съвместна изява с ОДМВР и е в рамките на пан-европейската кампания All Digital Week/Цифрова седмица/, която се провежда от 19-25 март 2018 г. Кампанията е за повишаване на цифровата грамотност и използването на цифровите технологии.

Сърфирането в Интернет крие рискове, предупреди тинейджърите Мирослав Стоянов и им даде няколко ценни съвета, като напр. да не общуват с непознати в Интернет, да не  изпращат на свои познати снимки с разголени пози, тъй като в един момент тези кадри могат да бъдат използвани срещу тях и т.н. Игрите с предизвикателствата, като „син кит” напр., също крият рискове. Тази игра не съществува, но тръгва като манипулираща предимно младите хора, обясни полицейският говорител.

Стоянов предупреди младежите при общуването си в социалните мрежи внимателно да наблюдават хората, с които си контактуват, дали случайно не показват признаци на сиутцидно поведение, т.е. такива, които споделят мрачни мисли за самоубийство. Незабавно трябва да се потърси педагогическия съветник в училището, класния ръководител, родителите или да се позвъни на телефона за спешни повиквания 112, за да се предотврати евентуален фатален случай. Ако ваш приятел изпадне в такова състояние, трябва да му подадете ръка, за да му помогнете, сподели Мирослав Стоянов.

Той обясни на учениците как да различават „ фалшивите новини” от истинските. „Най-важното нещо е да имате аналитичен и критичен ум и да не позволявате да ви манипулират подобни сайтове, които носят печалби на техните създатели с едно „ кликване на бутона”.