* Снимка: bTV

Бившият вече шеф на ДАИ-Пазарджик, който вкара служителите си в затвора превантивно срещу корупцията в системата, отново осъди Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. На прощаване Владимир Добрев оспори успешно последното си дисциплинарно наказание „Порицание“, наложено малко преди да напусне системата. Засега – неокончателно, пред Административния съд. Санкцията е с мотив „изключително лошо изпълнение на служебните задължения“. При извършената проверка е установено, че един от инспекторите е съставил акт за нарушение, а издаденото впоследствие наказателно постановление е със сбъркана точка – вместо 5 е посочено 4.

Заради грешната правна квалификация нарушителят обжалва и печели делото в Районния съд в частта за сбърканата точка. В мотивите се посочва още, че независимо кой е подготвил наказателното постановление, отговорност за законосъобразността носи органът, който го е издал, предаде Дарик. Последиците от това нарушение била загуба на приходи в размер на 2 000 лева.
Заповедта за дисциплинарно уволнение е отменена, а Автомобилната администрация е осъдена да плати разноските по делото – 500 лева за адвокатски разноски на бившия си служител.

През декември 2017 година Добрев спечели друга съдебна битка с държавното ведомство. Поводът бе, че е завел служителите от екипа си в затвора, за да им покаже какво ги чака, ако вземат подкупи. След нестандартното обучение някои изпаднали в нервен срив и подали докладни срещу него. В резултат на това беше наказан с понижение в длъжност за 6 месеца, но обжалва успешно и тази санкция. Ексшефът на ДАИ няколко пъти е уволняван дисциплинарно, след което е печелил делата и се е връщал победоносно на поста си. Докато на 15 януари не реши да напусне системата, което обаче явно не е сложило край на войната му с Автомобилната администрация.

Не се знае колко държавни пари са похарчени за тези съдебни битки, но за периодите, докато е бил уволнен, са му изплатени 38 заплати, без да ги е заработил.