Цялостната дейност на надзирателя Станко Станков в Пловдивския затвор предстои да бъде проверена, съобщи trafficnews.bg. В сряда той бе арестуван при спецоперация на униформени срещу финансови измами. Днес му бе предявено обвинение, а съда го остави в ареста за още 72 часа. Прокуратурата настоява след това мярката му за неотклонение да остане „Задържане под стража“, това не бе уважено от съда и Станков бе пуснат под гаранция от 10 000 лв.

Станков е уличен в лихварство. Мъжът е заловен от полицията в автомобила му на пътя Пазарджик – Пловдив, край село Мало Конаре. Той се прибирал в къщата си, която се намира в пазарджишкото село Юнаците.

Криминалистите са извършили щателен обиск на къщата му. Там са били намерени дебитни и кредитни карти с ПИН-кодове, собственост на лица, на които задържаният е отпускал кредити срещу сериозна лихва. Клиенти на надзирателя са били основно роми от Юнаците. Около 30 от тях са били извикани на разпити в полицията в Пазарджик.

Над тридесет роми от Юнаците са били разпитвани във връзка със случая, тъй като именно техните карти са били открити в дома на надзирателя. Според запознати Станков е натрупал първочален капитал за лихварската дейност, като извършвал различни услуги на затворници. В сряда сутринта в корпуса на затвора е имало проверка за наркотици и са открити забранени вещества. Засега не е ясно дали тази операция има връзка с ареста на надзирателя. Според хора от затвора преди време Станко е внесъл чифт боксови ръкавици на ВИП – затворник. Подобни вещи са забранени за използване от лишените от свобода.

Колегите на Станко отбелязват, че той е имал доста висок стандарт на живот, който правел впечатление. Карал е сравнително нов мерцедес на цена около 20 000 лева. Акцията срещу надзирателя идва в момент, в който синдикатът на неговите колеги постигна споразумение с премиера Бойко Борисов във връзка с исканото увеличение на заплатите им.