На 23 март имен ден празнуват, всички които носят името на света мъченица Лидия. Тя била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори св. Апостол Павел по време на мисията му в нейния град.

Лидия приела Апостола да живее в дома ѝ. Тя, съпругът ѝ Филит и двете им деца приели християнската вяра. Това се случило по времето на император Адриян (117-138 г.), а  Филит бил негов съветник. Заради вярата им Лидия и Филит били заловени и изправени пред императора на разпит. Тъй като императорът не могъл да противоречи на мъдрите отговори на светите мъченици ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий. Там ги измъчвали, а след това ги затворили в тъмница. През нощта им се явил ангел, за да им вдъхне смелост. На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в котел, пълен с масло и сяра. Но щом ги потопили, котелът веднага изстинал.

Като научил за това, император Адриян пристигнал от Рим, изпълнен с гняв и закани, и заповядал да нагряват котела с масло в продължение на седем дни и после да хвърлят в него светите мъченици. Но когато ги потопили, те останали цели и невредими. Посраменият император си тръгнал, а мъчениците започнали да се молят и да благодарят на Бога. След това починали. Денят на мъченица Лидия се отбелязва и на 20 май. В Северна Гърция има селище с това име и близо до него прекрасен храм и манастир в нейна чест.