По стародавна традиция в Равногор на Благовещение се прогонват змиите и гущерите, които според народните поверия се пробуждат на този ден от годината. Въпреки прехвърчащия сняг, в центъра на селото лумна огън, а след това се изви и хоро, на което се хванаха местните жени и майки, покровителствани от Света Богородица.

Надяваме се, че това са последните студени дни от месеца, казаха жители на селото, споделили емоциите от ритуала. Все още в Равногор има сняг, но ако слънченцето пекне, скоро от него няма да има и помен. Новина от селото е и това, че преди две седмици там е имало екип от немска телевизия, която е снимала филм за Равногор. Хората се надяват, че това ще спомогне за популяризирането на родното им място и зад граница.

Селото е пристан на много български творци, както и политици. Един от най-известните местни виладжии е кинорежисьорът Стефан Командарев, който е станал равногорец още през 2010 г. За незапознатите ще припомним, че Командарев е режисьор на „Светът е голям и спасение дебне от всякъде“, както и неотдавна представеният в Кан – „Посоки“.

Огънят убива и гони злото 

От езически времена в страната ни битуват редица поверия, свързани с пролетния празник Благовещение или както го наричат тук – Благовец. Едно от тях гласи, че денят е пророчески по отношение на това, каква ще бъде годината за всеки един от нас. Ако от заранта ви потръгне и всичко ви е успешно, то несъмнено такива ще бъдат и месеците до края на 2018 г. В този ден трябва да се става рано, защото ако кукувица ви закука в леглото и без пари в джобовете, определено няма да е на добро. Заради това станете рано, хапнете и не тръгвайте без да сте скътали банкнота в портфейла.

В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад. Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз.  Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.

* Снимка: Мария Спасова, секретар на читалище „23 април“, с. Равногор