За втора поредна година всички седмокласници задължително трябва да влязат в средно училище, тъй като завършват основно образование. Започва кампанията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас. За втора поредна година балообразуването е по нов механизъм, като максималният бал е не 36, а 500 точки.

При тестовете по български език и математика промяна няма. Максималният бал за класиране вече е 500 точки. Ако ученик не се яви на изпитите или има двойки, също ще участва в класирането само с балообразуващите предмети от дипломата и тук най-високият бал може да е 100 точки.

Балобразуващите оценки се определят от приемащото училище, най-често са български език и математика, но могат да бъдат и химия, физика, биология. За сегашните петокласници и шестокласници, балообразуването ще става само с оценките от 7-ми клас, а не със средноаритметични оценки от трите години.

Изпитът по български език е на 21 май, а този по математика – на 23 май. И двата са от 10 ч., тъй като в 8 ч. започват матурите на дванайсетокласниците.

Вижте възможностите за избор на училище след седми клас – ТУК