Поибренското семейство Иван и Жени Лечеви реши да подсеща съселяните си, за това, че чистотата край домовете и по тротоарите зависи само от съвестта на минувачите.

Стогодишна къща в панагюрско село претърпя основен ремонт, за да се превърне в уютен дом за Иван Лечев, съпругата му Жени и синът им Косьо преди две лета. Те се влюбили в двора и постройката още от пръв поглед твърдят запознати.

09лечеви

Къщата е правена по правилата на някогашните майстори, а това, което не допаднало на Лечеви е липсата на чердак. Този недостатък вече е отстранен, а покривът на дома е изцяло обновен, за да може къщата да се ползва и през зимата. селото не е избрано случайно, то се намира близо до любимия на Иван Лечев град Копривщица.

Домът на музиканта също пази спомени от онова бунтовно време, когато българите се вдигнали на въстание. Ремонтът по къщата наложил и отпразнуването на рождения ден на малкия Косьо в слънчевия селски двор. Той навърши шест години. Родителите му се запознават в студиото на „Мюзик айдъл“, където Иван е част от журито, а Жени – участничка. В момента тя работи в един от софийските театри.

28казан

Снимка: Томи Наплатанов