Апелативен съд – Пловдив потвърди ефективното наказание на Иван Янакиев, определено с присъда на Окръжен съд – Пазарджик, от 3.6 години лишаване от свобода и увеличи размера на наложеното му наказание лишаване от право да управлява МПС на четири години за причинената катастрофа на 18.12.2015 г.в гр. Пазарджик.

При разглеждане на делото въззивната инстанция не установи съществени процесуални нарушения при водене на разследването и в работата на първоинстанционния съд. Апелативният съд прецени като частично основателни протеста на Окръжна прокуратура – Пазарджик и жалбата на единия частен обвинител за увеличаване на размера на наказанието „лишаване от правоуправление“ с оглед на многобройните предишни наказания по административен ред на подсъдимия Иван Янакиев за системно нарушаване на правилата за движение.

Апелативният съд реши, че не следва да се увеличава наложеното наказание „лишаване от свобода“ на подсъдимия, заради установения съществен принос на пострадалия към произшествието по повод на предприетото неправилно пресичане на платното за движение. През април 2017 г. Иван Янакиев бе признат за виновен в това, че на 18.12.2015 г., около 18.50 часа, в гр. Пазарджик, при управление на МПС, автомобил марка „Хамър“, модел Х-3, движейки се с превишена скорост в рамките на населено място, в нарушение на чл. 21 ал.1 от ЗДвП, причинил по непредпазливост смъртта на пешеходеца Никола Лазаров, поради което и на основание чл. 343 ал.1 б. „В“, вр. чл. 342 ал.1 пр.3 от НК и на основание чл. 54 от НК е осъден на 3.6 годинилишаване от свобода при първоначален общ режим, като е признат за невинен и оправдан по първоначалното обвинение в това да е извършил деянието в нарушение на чл. 20 ал.2 и чл. 116 от ЗДвП.

Решението не е окончателно и най-вероятно ще бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.