Представяме ви Никола Колев в поредицата” Лицата на Пазарджик” на Регионална библиотека „ Никола Фурнаджиев”.

Във вълнуващ и задушевен разговор се превърна срещата с Никола Колев, който беше гост в „ Лицата на Пазарджик” за месец Март в Регионална библиотека „ Никола Фурнаджиев „ , състояла се на 29 март в залата на библиотеката. От преподавател и директор на училището в село Паталеница до най-новото му амплоа-фотограф, г-н Колев се оказа космополитна личност, а чест е за Пазарджик, че живее в нашия град и запечатва с обектива си приказни пейзажи и портрети. Роден в Свиленград, който му е тръпка, той призна, че обича Пазарджик, където живее, а село Паталеница е в сърцето му, защото го зарежда с енергия-да бъде сред младите и да предприема различни инициативи. „ За мен Никола Колев е човек на действието.

Такива хора, които имат талант в различни области, са ренесансови и трябва да ги ценим и уважаваме. Г-н Колев успява да увлича хората  и това е най-голямото му достойнство”, сподели за него арх.Петър Мурджев, който бе сред дошлите да уважават Никола Колев на срещата-разговор. За себе си Колев  разказа, че се увличал по фотографията още от ученическите години, а „виновник” да превърне това свое хоби в занимание, била Марияна Бойрикова, бивш директор на Регионална библиотека „ Н. Фурнаджиев”, която го потикнала да направи изложба от направените от него фотографии.

Активно се занимава с фотография от 2008 г., мотивиран от красотата на вечерен Пазарджик с художественото осветление и светещите фонтани.  „ Фотографията е едно страхотно хоби, което ме запозна с много хора и посетих невероятни места”, сподели Колев. Според него снимките на Пазарджик, които прави, имат голям заряд и са изключително скъпи за хората, които в момента живеят извън Пазарджик. Колев е автор на поредицата „ Пазарджик-в миналото и сега”, в която „ разхожда” поколенията в един и същ кадър, както самият той се изрази. Хората милеят за града си и не очаквах, че една снимка може да предизвика толкова коментари”, призна Никола Колев.  Има три самостоятелни изложби на тема „ Пазарджик”.

През май 2015 г. в парк” Острова” бе открита неговата четвърта изложба на тема „ Пазарджик в миналото и сега”. Участвал е в 6 изложби на Фотографска задруга, „Пловдив”, в която членува. Негови кадри са номинирани за участие в националните изложби „ Язовирите в България” и „Фонтаните в България”. Притежава редица награди от престижни конкурси, а през 2015 г. е бил награден от кмета на Община Пазарджик г-н Тодор Попов за принос в развитието на културата в Пазарджик. Той определи като  особено любими за него снимките с внуците му, освен снимките на Пазарджик и на Ансамбъла за народни песни и танци „ Пазарджик”  и  на други фолклорни състави.

Има и любима серия-„Зимно/Тюленово/ море”-това море, което видях, повече не съм го виждал, но то е възхитително и неповторимо. Любими са му  и вечерните фотографии-„Синият час”-преди да се запалят светлините на града и след дъжд-тогава стават страхотни фотосесии и се виждат уникални пейзажи”, сподели авторът. Литературният критик и писател Георги К.Спасов сподели за Никола Колев, че той е ярка личност в Пазарджик, много добър училищен директор, който „успя да вкара своя дух в изкуството”, визирайки една от инициативи- детската Шекспирова театрална школа и Шекспировите театрални празници, които организира с директорката на Младежкия дом Ина Церовска.

Водещият на срещата Милен Спасов попита Колев, ако е министър на образованието кои 3 неща би искал да промени, на което той отговори така” Първо, кадрите, защото както е казал Вазов” Училището не се гради от камъни, а учителят прави училището !” „ Бих вкарал цветът на нацията в училището- и като учители, и като лектори”. Второто-да се намали бюрокрацията и документацията, която задушава директорите на учебните заведения и на трето място-да се подобрят материалната база и технологиите. Ако това не бъде направено, трудно ще дойдат тези 40 000 учители, които недостигат”, смята директорът на Основно училище „ Константин Величков” в село Паталеница. Човек, когато е на своето място, трябва да прави нещата със собствен стил, така, както ги разбира и  в това е неговият принос”, каза в заключение Никола Колев.