Ромски семейства извозват боклуци и събират старо желязо и непотребни елктроуреди в септемврийските села. Те извозват отпадъците до пунктовете, където ги изкупуват, а на някои от стопаните плащат от десет до двадесет лева, за прибраните вещи.

Хората са трудолюбиви и честни, ние ги познаваме и те не за първи път правят това. – разказаха бошулци. Всяка година през пролетта минават, едните имат бус, други минават с каруци. Децата им помагат и това е похвално, вместо да минават да просят или да крадат, те правят добрини. – допълва възрастен мъж, който от години има в двора си ръждясващи железни тръби и стара пералня, а благодарение на пришълците се е отървал.

Сам нямаше да мога да се справя с тези неща, нито имам превоз, нито имам сили да ги мъкна, а пункт има чак в Пазарджик. Казвал съм много пъти на сина, ама той все няма време да се занимава с това. Заради това съм супер доволен, дадоха ми петнайсет лева, даже.

В днешния ден бошулските зевзеци кодошат ромите, че ако китайската станция падне в Бошуля, ще ги викнат да я вземат. Поне осем тона желязо има в нея, допълва осведомен жител на селото, който свежда информацията, че станцията „Тянгун 1“ ще падне утре вечер.

Когато станцията навлезе в атмосферата, може да предизвика огнен дъжд. Експерти от Европейската космическа агенция (ЕКА), базирани в Париж, са сред проследяващите „Тянгун 1“. Според тях станцията носи на борда си силно токсични вещества, едно от тях е химизин. Химизинът, наречен още хидразин, се използва в ракетното гориво и се смята, че причинява рак. Веществото е безцветно, течно като олио с много силно реактивна база.

Симптомите на краткотрайно излагане на високи нива на хидразин включват дразнене на очите, носа и гърлото, замайване, главоболие, гадене, припадъци, дори и кома.

Станцията „Тянгун 1“ е дълга 12 метра, има 15 кубически метра пространство и тежи 8,5 тона, тя беше изведена в орбита през септември 2011 г. От 2013 г. полетът е в непилотиран режим, а през 2016-та връзката с нея беше загубена. От изстрелването ѝ в орбита до 2013 г. в нея са пребивавали два екипа от по трима астронавти.