Спектакълът „Славеят и розата“ от Оскар Уайлд ще бъде представен тази вечер в Младежкия дом, в рамките на фестивалната програма на „Океан от любов“, съобщи директорката Инна Церовска. Уникалното в представлението е това, че то е създадено само от участници от различни трупи, които намират изява от 30 март до утре, 3-ти април в Пазарджик. Осем актьори ще представят „Славеят и розата“ и това е доказатество, че любовта към театъра, която носят участниците дава нов плод и той е дал шанс за сближаването ни – допълни основателката на фестивала.

Всички двадесет и едно представления са тук след селекция и имаме за първи път изцяло куклено представление, вече мислим как да доразвием и това през следващата година, заяви Инна Церовска.

След срещата на преподавателите и режисьорите стана ясно, че заедността която имаме тук, правят фестивала наистина стойностен, това е гордост не само за Младежкия дом, но и за нашия град, каза още Церовска по време на днешната пресконференция в БТА. Бих споделила само, че Кръглите маси и срещите с преподавателите, родиха идеи за следващата година и вече знам, какво ще променим и продължим през 2019 г.

Колегите от Щип идват с “ Антигона“, представлението се играе изцяло от деца между 9 и 14- годишна възраст, изключително представление на текст, който изглежда тежък. Пъстората на фестивала вече се усеща и дава резултат. Единадесет от спектаклите са по текстове на български автори и това също е радващо, каза Церовска. Тя поясни, че тук са събрани режисьори и преподаватели в НАТФИЗ, които имат своя огромен принос за развитието на българския театър, а също така и в създаването на новите български сериали. Те успешно предават своя опит на участниците във фестивала и им дават шанс да видят, създаването на една постановка от различен ъгъл.

Нов акцент във фестивала е среща на тези от участниците, които вече са станали студенти и такива, които си мечтаят да бъдат актьори, общото между тях е, че са минали през нашия фестивал. Предстои среща с младите артисти – Елена Замяркова, Анатолий Ставрев, Ники Желев, тази година с номинация за „Икар“, Самуела Церовска и режисьорът на Драмалаб – Константин Миленков, които ще споделят своите творчески търсения и желания с току-що прохождащите млади таланти.

Тринадесет години медиите стоят зад нас, това значи, че имате отношение към младежта и изкуството, което създаваме в Младежкия дом и ви благодарим, каза още Церовска.

Гледахме много хубави и стойностни спектакли досега. Очевидно е израстването на фестивала, заяви и Георги Георгиев –  Антика. За мен е огромно удоволствие да съм част от фестивала. Когато си поставиш едно гръмко заглавие – фестивал, това е голяма отговорност. Тази година заглавието на фестивала се изпълни с още по-голямо съдържание.

Благодаря на Инна Церовска, че ни покани пак, заяви Весела Бабинова, с всяка изминала година и децата чакат с нетърпение, да дойде този момент, за да покажат новото, което са направили през годината. Децата си комуникират, имат желание да си правят бележки и да се хвалят едни на други. Залите са пълни и се гледат с добри очи. Забелязвам, че и тези, които са по-редовните посетители – все по-смело пристъпват към текстове, които са трудни дори за професионалните актьори. Днес си говорихме колко много ни е харесало. Фестивалът става все по-голям и по-концентриран. Точно поради разрастването на фестивала  хората нямат търпение, за да дойдат отново. Най-малко защото виждам деца, за които театърат е начин на живот, а не просто хоби. – каза още Бабинова.

Последният фестивален ден – програма

3 април

10.00 часа    –  Кръгла  маса  –  Фоайе Голяма зала

11.30 часа  –    11 б клас –  Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив

„Обичай ме!“– по П. К. Яворов  – Зала „Устрем“

13.00 часа   –    Театрална формация при Народно читалище „Борба 1896“ – Кнежа

„Клас Комеди 2“ – по А. П. Чехов – Зала „Устрем“

14.00 часа  –   Кръгла  маса  –  Фоайе Голяма зала

16.00 часа  –    Актьорски клас 12+3 – ПУ „П. Хилендарски“ – Пловдив

„Изкуството на Комедия дел’Арте“ – Александър Илиев – Голяма зала

18.00 часа  –    Младежки театър „Приятели“ – Младежки дом Пазарджик

Вечер на Приятелите – 15-ти сезон Младежки театър „Приятели“ – откъси от пиеси на

У. Шекспир,   Питър Шафър, Димитър Никленов и др.

19.00 часа  –   БХАЛГ – АЛЕ-ХОП ПРОДАКШЪНС – София

„Филм“ – АлеКсандър – Голяма зала

20.00 часа  –   Кръгла  маса  и закриване на фестивала –  Голяма зала