Месенето на козунак има много тънкости. Ако не ги знаете и владеете, по-добре заложете на козунак от магазина. Но ако сте старателни и готови да следвате инструкциите стъпка по стъпка, със сигурност ще се похвалите с козунак, който винаги сте мечтали да имате на трапезата. 

Сега не е задължително, но в миналото сладкият обреден хляб се приготвял в домашни условия. При това в количества, които конкурират малка бакалия. Козунакът освен за домашна употреба се правел и за подарък на роднините, които по този начин били почитани за празника.

Необходимите продукти за един голям козунак или два малки са :

1 кг. брашно

6 яйца със стайна температура

250 мл. хладко прясно мляко

200 мл. олио (може разтопено краве масло или свинска мас)

1 кубче мая от  или две пакетчета суха мая

16 супени лъжици захар с добро качество (200 гр.)

настърганата кора на 2 лимона

100 грама стафиди накиснати в концентрат (ром, бренди, коняк – поне за половин час)

половин чаена лъжичка сол

Препъни камъните по пътя 

Брашното, което ще ползвате трябва да е от изпитана марка. Преди да го замесите в тестото, е добре да го пресеете. Винаги проверявайте срока на годност на маята, която използвате. Не прекачвайте количеството на захарта, така казваше баба ми (имайте предвид, че ако сложите повече захар от посочената в рецептата рискувате вашият козунак да не втаса както трябва).

Как го приготвяме?

Пресявате брашното и правите в него кладенче. В прясното мляко слагате захарта и загрявате да се разтопи, ако много се е сгорещило охладете до толкова, че като потопите пръста си в него да ви пари, но да можете да го задържите. Добавяте в млякото и сто грама от разтопеното масло. Натрошавате маята и бъркате малко, за да се разтвори. Изчаквате да шупне, а през това време разбивате яйцата, като добавяте в тях настърганите лимонови корички и солта.

Сега вече сте готови да действате. Тази смес сипвате в кладенчето от брашно и замесвате тестото. Трябва да се получи гладко, меко и еластично. Когато прецените, че сте постигнали този ефект, постепенно добавяте и останалото масло, пак премесвате, за да може мазнината да стане част от тестото, а също така и козунакът ви да стане на конци. След това продължете да месите като добавите и стафидите, те също равномерно трябва да влязатт в тестото. Разтягайте, прегъвайте и смело продължавайте.

Намазнете голям съд, в който ще втасва тестото и не забравяйте че в стаята трябва да бъде топличко. Оставете тестото в съда и изчакайте да удвои обема си. Това може да отнеме и час, а може и повече, но търпението ви ще бъде възнаградено.

Когато премине първоначалният процес на втасване, вземете тестото и го разделете на две големи топки. Всяка от тях нарежете на три части. Сплетете рехава плитка и оставете отново да втасва. Козунакът ще е готов за печене, едва когато отново бухне, това също може да продължи цял час. Можете да съчетаете двете плитки и да си направите от тях един голям козунак, но ако желаете можете да направите два по-малки.

Фурната за печене трябва да е предварително загрята, на 160 градуса. Преди да пъхнете козунака в нея, намажете повърхността му с разбит яйчен желтък, разреден в една лъжица прясно мляко. Можете да го декорирате с бадеми. Когато поставите козунака във фурната, увеличете градусите на 180. Пече се с включен горен и долен реотан, без вентилатор. Ще бъде готов от 40 до 50 минути след началото. Проверявайте след тридесетата минута с клечка за зъби.