На близо 103 години днес почина един от столетниците в областта, наричаше се Никола Зънгаров и беше най- възрастният жител в с. Равногор , а може би и в Община Брацигово.

Столетникът Никола Зънгаров от Равногор навърши 102 години на 10 юли 2017 г. Историята му е достойна за роман и не случайно преди две години той бе гост в предаването на Мира Добрева по БНТ.

Журналистката е била поканена да разкаже за забележителния човек от Соня Казакова, която е сред организаторите и инициаторите за провеждането на Гайдарското надсвирване в Равногор. Никола Зънгаров е единственият човек в България, който педантично си е водил дневник, в който е отбелязвал най-важното събитие за селото и страната, като е правил това в продължение на осемдесет години.

Вътре ще откриете, кога е избягала котката му, кога се е „възцарил“ Тодор Живков, кога е паднал от власт. Кога е катастрофирала Паша Христова и кога се е развела Лили Иванова. Ето такива неща си е записвал дядо Никола, а най-новото попълнение в дневника му бе четвъртото гайдарско надсвирване в Равногор, което се състоя навръх рождения му ден, миналата година. От тази дата има и снимка с Валя Балканска.

Животът не е бил милостив към Никола, заради войните в началото на миналия век той губи баща си и неволно става мъжът в семейството, което трябва да отгледа по-малките му три сестри. Трудът и желанието да се справи с всяка трудност го крепят през годините. Въпреки че от много време насам бе загубил съпругата си Йорданка, синовете си Стефан и Георги, дядо Никола никога не е губил кураж, той разчиташе предимно на малката си снаха Людмила и внукът си Николай, които се грижеха за него.