Тридесет и девет години от полета на първия българин в Космоса се навършват днес. На 10 април 1979 г. в 20 часа и 34 минути московско време в Съветския съюз (Русия) беше изстрелян космически кораб „Союз -33″. Космическият кораб се пилотира от международен екипаж: командир на кораба – два пъти героя на СССР Николай Рукавишников и космонавт-изследовател, гражданин на Народна република България Гeорги Иванов“ / Из съобщението на ТАСС/.

В началото на осемдесетте години на миналия век първият български космонавт посещава Пазарджик, а повод за това е обявяването му за почетен гражданин на Пазарджик. Наш стар материал провокира нашата читателка Славка Благова и тя написа следното като коментар под него: „Георги Иванов тогава посети и Пазарджик, по -точно детската градина „Г . Иванов“ , по- късно преименувана на “ Червена шапчица „. Бяхме организирали грандиозно посрещане и спектакъл „Излитане в космоса“ Г. Иванов тогава посади борче в двора с послание в бутилка, което е вече голямо дърво! Беше много вълнуващо !“ 

Днес детската градина все още същетвува, но в нея няма деца. Тя се намира непосредствено зад сградата на читалище „Христо Ботев“ и земеделския колеж в Пазарджик, а дървото в двора продължава да расте. Вижте и снимките, които ни изпрати г-жа Благова. Горещо ѝ благодарим!

10георги иванов-1 10георги иванов2 10георги иванов3 10георги иванов5 10георги иванов6 10георти иванов4