От 2 до 11 май 2018 г. Пазарджик отново става сцена на фолклора, това съобщи кметът на Пазарджик – Тодор Попов по време на днешния си редовен брифинг, след това даде думата на художествения ръководител на ансамбъл „Пазарджик“ – Атанас Чолаков /Ето какво разказа той – ТУК/.

През първата десетдневка на пролетния месец градът ни ще стане домакин на Петия национален преглед на фолклорните ансамбли. Националните празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик 2018 и този път ще се проведат в театър „К. Величков”. Прегледът дава възможност на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF) за оценка на израстването на съставите в художествено и творческо отношение, за преглед на новия репертоар на ансамблите и  обогатяване на концертната дейност на съставите, както и за избор на представителни ансамбли.

10ансамбли

Идеята на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Община Пазарджик и Атанас Чолаков – главен художествен ръководител на АНПТ „ Пазарджик“, за този преглед се реализира за първи път през пролетта на 1993 г. От тогава до днес традицията продължава и националните фолклорни празници са мястото, където си дава среща достойната творческа и популяризаторска работа на държавните фолклорни ансамбли от всички региони на България.

Сцената и залата на Драматичен театър „Константин Величков“ в Пазарджик всеки път се оказват тесни за изпълнителите и почитателите на фолклорната магия, неподвластна на времена и нрави. Директор на първото издание на фестивала преди 25 години е Иван Вълев. „Фолклорни празници“ Пазарджик’93 се провеждат от 28 май до 4 юни. Следващите издания на Национални празници на професионалните фолклорни ансамбли – Пазарджик са през 1999 г., 2004 г., 2007 г., 2011 г. и 2014 г. От първото издание през 1993 година до днес домакин на националните прегледи на професионалните ансамбли от България  е АНПТ “Пазарджик”. Организаторите работят усилено за идеята да превърнат това събитие в международен фестивал.