Тридесет и пет години след посещението на първия български космонавт Георги Иванов в Брацигово, ученици от местната гимназия „Народни будители“ заминават за София за среща с него. Тя се е състояла в Музея на техниката в столицата, а участниците ще запомнят завинаги разказът на единственият засега българин, който е имал възможност да види планетата от Космоса.

12георги иванов2

Снимките ни предостави шефката на отдел „Просвета“ към Община Брацигово – Иванка Стефанова, за което изказваме благодарност.

12георги иванов1

За срещата децата са рисуваали, направили макети на планетите и на ракети, чели са за Космоса. „Рисунки подготвиха също учениците от НУ ,,В. Петлешков” и от ОУ ,,Хр. Ботев”, с. Бяга. Всички тези материали предадохме във фондация ,,Еврика” за конкурса ,,Космонавт – настояще и бъдеще на човечеството”. Настанени в залата, всички очаквахме появата на космонавта. Той влезе усмихнат, кимна ,,Здравейте, дечица” и напрежението падна. Много интересна беше презентацията на проф. Семкова. Тя разгледа пътя на космическото развитие на човечеството. Показа постиженията на България и българските учени в областта на космонавтиката.

Георги Иванов разказа за преживяванията си по време на полета. Когато ученици и учители му задавахме въпроси, се получи много заду шевен разговор. Разбрахме, че България е 16-а в света по космически разработки, че полетът на нашия космонавт се изучава и досега от всички готвещи се да летят, че нашата космонавтска храна е най-вкусна, че първата оранжерия в Космоса е българска, че уредът за измерване на космическата радиация е български и още много ценна информация. Във всички нас Г. Иванов остави впечатление на скромен човек, човек, който обича страната си и работи за нея. Направихме и много снимки. Емоцията беше с нас през целия ден. Един незабравим ден, ден, който ще носим, особе- но учениците, дълго в сърцата си. Всички ръководители на екскурзията смятаме, че това е пътят за възпитанието и обучението на нашите деца, за да могат – те трябва да знаят, за да тачат – те трябва да видят и помнят.“ – това разказват през местния вестник „Априлци“ участниците в събитието.

12георги иванов3

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 12 април 1961 г. в 9:07 часа московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб „Восток“ с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.

На 17 декември 1903 година се извършва първият успешен полет на самолет от американските механици Братя Райт с двигател с вътрешно горене, работещ с авиогориво.

Терминът „космонавтика“ е въведен от Г. Е. Лангемак. Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 година със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз. Следващият етап в овладяването на космоса идва само месец по-късно – на 4 ноември с.г. със „Спутник – 2“ във Вселената е изпратено първото живо същество – кучето Лайка. Неговата участ е била предопределена, тъй като не се е предвиждало корабът да се върне на Земята.