Жената, шофирала лекия автомобил, който участва при катастрофата на автомагистрала „Тракия“ е задържана за 72 часа. В понеделник ще й бъде поискана постоянна мярка за задържане. Това съобщи на брифинг наблюдаващият прокурор Мирослав Ангелов във връзка с тежкия пътен инцидент край Вакарел, който стана в петък, 13 април, съобщи сайтът aktualno.com. Заедно с жената, която е плевенчанка е пътувал и мъж, който ще бъде освободен.

Прокурорът призова преките очевидци на инцидента да се обадят на телефон 0886 88 25 31. Важно е да разберем истината, каза той, като уточни, че това е дежурен телефон.

„Огледът продължи няколко часа, разпитани са 26 свидетели, бройката е възможно да е нараснала. Направени са проби за алкохол на водачите на двете превозни средства. Те са отрицателни. Взети са мерки да бъде запазен багажът на пострадалите. Иззет е огромен брой документация от фирмата, свързана с досието на автобуса. Той е нов, на около година и няколко месеца (трудов договор на водача, дежурства). Разпитан е важен свидетел пред съдия. Извършено е освидетелстване на водачите от лекия автомобил. Изготвени са съдебномедицинските експертизи на 6 аутопсии“, заяви Ангелов, цитиран от „Фокус“.

По думите му са взети справки на двамата водачи. „И двамата имат провинения. Водачката на лекия автомобил има тежко провинение, свързано с употреба на алкохол отпреди около две години. Другият водач е бил с по-леки провинения. Лекият автомобил няма техническа неизправност. С оглед на това взех решение да бъде задържана за 72 часа и в понеделник ще бъде искана постоянна мярка за задържане. Повдигнато й е обвинение за причиняване на пътнотранспортно произшествие с пострадали на повече от две лица, в случая на 6 лица и пострадали“, каза още той.

„Възможно е автомобилът да е ударил предна лява гума на автобуса, така че да го завърти надясно“, обясни още Ангелов и добави, че след това автобусът неминуемо е отишъл в канавката, каквото и да е искал да направи водачът на превозното средство. Засега няма друга хипотеза за друг участник в пътнотранспортното произшествие. Очакват се експертизите. „Възможни са няколко версии в зависимост от мястото на удара“, коментира още прокурор Мирослав Ангелов.