Ана ГРОЙС,  PZdnes.com

На 30 април в концертна зала „Маестро Георги Атанасов“ ще се състои тържествения юбилеен концерт на ОУ“ Стефан Захариев“ в Пазарджик. Инициативата е част от поредицата събития, с които училищното ръководство отбелязва кръглата годишнина от създаването на второто светско училище в града ни.  Учебното заведение е официално открито на Димитровден през 1847 г. , затова и проявите по отбелязването на кръглата годишнина започнаха още в края на миналата година. В заключителната инициатива на 30ти април ще участват възпитаници на учебното заведение, както и гостуващи състави, които ще представят различни свои таланти.

Преди 170 години училище „Стефан Захариев“ е започнало своя живот със 70 ученици. След години на разцвет и многобройна численост към днешна дата отново учат едва 90 деца. Причините са комплексни –  демографския срив, емиграцията, приобщаването на циганчетата от Драгор в градското училище и последвалия отлив на учениците от българския етнос. Тенденцията към намаляване числеността на учениците се наблюдава от доста години и неколкократно училището беше спасено от закриване, заради недостиг на ученици.

Липсата на средства и недостатъчен бюджет принуди ръководството на учебното заведение да потърси съдействие от бизнеса за финансова помощ, тъй като освен празничния концерт, училищното ръководство работи и по други проекти. Паралелно със заключителната инициатива се подготвят различни възпоменателни, рекламни материали, както и юбилеен брой на училищния вестник. Така че ако имате желание можете да подпомогнете просветните инициативи като предоставите финансови средства в бюджетната сметка на учебното заведение в Общинска банка.