Един от подаръците за сватбата на годината ще тръгне към Бъкингамския дворец от българския град Костандово. Ако все още не сте се досетили – става дума за ръчно тъкан килим с гигантски размери. И ако все още не се досещате – да, принц Чарлз, който от  години е клиент на местното килимарско предприятие, е решил да изненада бъдещите младоженци – Хари и Меган Маркъл с огромен ръчно тъкан килим.

16ПАРПУЛОВИ1

Не отдавна от двореца Кенсингтън разкриха нови детайли около големия ден на принц Хари и Меган Маркъл – 19 май. Те ще се венчаят в параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор. На церемонията се очаква да присъстват близо 800 гости – двойно по-малко от тези на сватбата на Уилям и Кейт. Изборът на датата пък предизвика сериозни вълнения. Точно на 19 май ще се играе финалът на футболното първенство на Англия, а по традиция купата се връчва от принц Уилям. А открай време тази дата вещае проблеми, защото точно на 19 май е била екзекутирана втората съпруга на крал Хенри VIII и майка на кралица Елизабет I – Ан Болейн. Тя е една от най-известните кралици в английската история, въпреки че е била на престола едва 3 години (28 май 1533 г. – 19 май 1536 г.). Животът ѝ е обект на много филми и книги. От тогава насам нито една кралска сватба не се е състояла през месец май, а тази не само ще бъде през май, а и в деня на екзекуцията.

Но днешното кралско семейство явно е решило да не робува на предразсъдъци. Така вече сватбарите се готвят за събитието, а част от него са и подаръците. Килимите са част от разкоша в един дворец и заради това те все още са на почит не само в замъците на аристократите, а и на обикновените богаташи.

Как Чарлз узна за Костандово?

16ПАРПУЛОВИ2

Повратен момент за бизнеса на Нино Парпулов, собственик на „Хемус“ ООД е срещата му с Дейвид Брамфорд, който остава очарован от неговите продукти и му предлага да си сътрудничат. Българинът взима решение мигновено – решение, което обуславя възхода на начинанието му занапред. “Той видя потенциал в нашето предприятие и започна да работи с мен. Една година ни даваше само мостри. Така стигнахме до кралските дворци” – споделя собственикът на цеха в Костандово.

Сред най-големите успехи за целия екип на “Хемус” е изработката на килим за един от имотите на английското кралско семейство. Част от лятната резиденция “Osborne House” на кралица Виктория дълго време била затворена за посетители, защото си нямала килим в главната зала. Цели 4 години експерти от кралския двор търсили фирма, на която да се доверят за изработката на тази важна част от интериора.

Килимът бил гладко тъкан, с впечатляващата площ от 100 кв.м. За около 9 месеца станал готов и през 1999 година се провело официалното откриване на залата. Оттогава кралското семейство поръчва по един килим годишно от цеха в Костандово.

Новата цел на семейство Парпулови е да превърнат килимарския майсторлък в Костандово в туристическа атракция и да позволят на хората да разплетат тайните на това изкуство. Те вече са започнали да посрещат първи туристически групи и да им показват тайните и красотата на своя занаят. Едно от помещенията на цеха е отделено като изложбена зала, като идеята на семейството е с времето то да се развие като музейна експозиция и да предлага дребни сувенири на туристите. Средствата от закупуването им ще постъпва в специален фонд, който да е на разположение на работничките в цеха в случай на нужда.

Според Надя Парпулова, която се е заела с мисията да популяризира местния бизнес, осъществяването на тази цел ще има  обществено значим ефект.

VIP КЛИЕНТИТЕ

Броят на имената в списъка клони към безкрайност, но най-известните са бившият британски министър-председател Тони Блеър; замъкът Алнуик, в който е заснета част от филма “Хари Потър”; музеят “Алберт” във Виена; стаята на цар Борис III в Рилския манастир. Сред клиентите на цеха са британското кралско семейство, холандската кралица Беатрикс, внучката на Уинстън Чърчил – Джейн и Националната организация за запазване на културното наследство на Великобритания. Нека припомним и това, че принц Уилям и Кейт Мидълтън са се оженили върху пътека, изтъкана в България. Българските тъкачки са направили реплика на най-прочутия килим от библиотеката на кралица Виктория, който вече не съществува. Тъкачницата в  Костандово е изработила всички килими, с които е обзаведено любимото имение на английския престолонаследник в Уелс. Родните тъкачки са известни с това, че изпълняват изключително сложни частни поръчки и са изработили за имението килим, който е точно копие на стенописите по един от таваните. Там са изтъкали и килим за Британския музей в Лондон, който пресъздава цялата история на мъгливия Албион.