Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП, и журналистът Мартин Карбовски ще се срещнат с младежи в Пазарджик.

Темата на срещата е „Накъде отива Европа?“ Тя ще се проведе на 20 април 2017 г. от 18:00 часа в залата на хотел „Хебър“.

Петър Курумбашев е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и единственият член на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП (TRAN) от България. Той работи активно за стимулирането на прехода на транспортния сектор към чиста енергия чрез насърчаването на електрическата мобилност и използването на горивни клетки и водород.

По инициатива на Петър Курумбашев идеята за финансови стимули и насърчаване на електрическата мобилност и водород в транспорта бяха включени и в доклада на Европейския парламент относно бюджета на ЕС след 2020 г.

В началото на месец март той бе сред съорганизаторите на конференция в София, посветена на електрическата мобилност, в рамките на която своите виждания по темата споделиха представители на Европейската комисия, български общини, експерти от Виена, Барселона и Копенхаген и водещи автомобилни и ИТ компании.

През март Петър Курумбашев получи наградата за евродепутат на годината в категория „Транспорт“ по време на тазгодишното издание на конкурса MEP Awards.

В Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ИТРЕ) в момента Курумбашев работи по доклад на тема „Киберсигурност“, като една от главните му „битки“ в парламента е да има по-силна Европейска агенция за киберсигурност (ENISA) – с повече правомощия, повече служители и отговорности. Също така той бе докладчик и по ePrivacy – регламент за защитата на личните данни в интернет, като някои ключови негови предложения бяха приети с голямо мнозинство.

Предложения на Петър Курумбашев, целящи да бъде насърчено развитието на малкия и средния бизнес, бяха отразени и в стратегията  на ЕС за онлайн търговия.