Проведох една изключително ползотворна среща и много интересен разговор за културно-историческия туризъм и проблемите на клуб “Родолюбие” с неговия председател и виден краевед Луко Лулчев. Коментирахме темите, свързани със стопанисването и използването на местата и обектите с национално културно – историческо значение – Жаба могила, Кучулата, Скумсале, Кулата, съобщи кметът на Стрелча – Стойно Чачов.

17стойно-луко

Според него като сериозен проблеми се очертава недостигът на щатни бройки за историческия музей, на планински, туристически водачи и спасители. Необходимо е да бъде извършена подмяна и монтаж на нови указателни и информационни табели по туристическите пътеки и скалните светилища. Като кмет на община Стрелча поех ангажимент да съдействам за решение на проблемите, допълни Чачов.

Срещата бе провокирана от недоволството на Луко Лулчев, който коментира написано от турист послание в групата на Стрелча във фейсбук. Човекът бе пристигнал специално в града през почивните дни, за да разгледа местните исторически забележителности, но се оказа, че гробницата Жаба – могила е заключена и в събота, и в неделя.