Младшите посланици на Европейския парламент от Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков”  – Пазарджик и всички ученици символично преподписаха Договора за присъединяване на Република България и Република Румъния към Европейския съюз.

17симеон

Договорът от Люксембург, подписан на 25 април 2005 година е преписан от младшите посланици на ЕП и бе преподписан в Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков” – Пазарджик, заедно с г-н Симеон Сакскобургготски – министър председател на Република България в мандат 2001-2005 година, цар на Царство България в периода 1943-1946 година и член на Висшия политически консултативен борд към МС, посланик на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, и г-н Соломон Паси – министър на външните работи на Република България в мандат 2001-2005 година.

17симеон3

Преподписването на най-важния политически и междудържавен договор в най-новата история на България бе направено с оригиналната писалка, с която това е станало на 25 април 2005 година в Люксембург. Тя бе донесена специално за случая от Соломон Паси, а с честта да положи подписа си с нея до тези на Сакскобургготски и Паси на една маса, бе удостоен младши посланикът Трифон Аврамов, ученик от 11 клас, избран с най-голям брой преференции от съучениците си в преките ученическите избори за младши посланици. Паси бе и с вратовръзката, която е носил, когато е извършвал този акт.

17симеон1

Инициативата е част от Програмата „Училище посланик на Европейския парламент” на Информационното бюро на ЕП в България.

През септември Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков” бе избрана сред 140 училища от цялата страната и стана едно от 30-те Училища посланици на Европейския парламент в България.

Учениците младши посланици от училището са избрани от съучениците си чрез преки ученически избори, по правилата на Изборния кодекс.

Проведените до момента инициативи и разяснителни кампании от учениците, наредиха ПГ „Иван С. Аксаков” – Пазарджик в топ четири на училищата посланици на ЕП в страната към момента, след изготвените междинни оценки на изпълнението на дейностите по Програмата.

Гости в проявите им в рубриката „Коридорът е Европа“ до сега бяха кметът на Пазарджик Тодор Попов, кметът на Пещера Николай Зайчев, който е и член на Комитета на регионите, евродепупатите Искра Михайлова и Ангел Джамбазки, Владимир Молле от Главна дирекция „Писменни преводи“ на Европейската Комисия, професорът по конституционно право Екатерина Михайлова.

След днешното събитие, младшите посланици на ЕП на Пазарджик ще дебатират в петък на 20 прил с евродепутата Петър Курумбашев, в края на април с Андрей Новаков, а през май със Светослав Малинов.

* Снимките са от момента на сключването на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, на 25 април 2005 г.