Пътешественикът Иван Панкев открива тази вечер изложба с фотографии от Нова Зеландия в столичното кино „Влайкова“, от 20 часа. Там той е прекарал два месеца, а да отиде там го провокирал филмът „Великанът на пръстените“, който е сниман сред тамошната природа. „Целият свят ми е интересен, просто човек трябва да избира“, казва с усмивка пътешественикът и фотограф Иван Панкев. Той и съпругата му пропътували 4 хиляди километра в Нова Зеландия, като се придвижвали само на стоп и спели предимно на палатка. Впечатлен е от гостоприемството на местните.

„Хората бяха много отворени към чужденци. Дори ни канеха на гости в домовете си“, сподели гостът, според когото това е нетипично за страна, пълна с туристи. Преди това си пътешествие, Иван е посетил сам Южна Америка, бил и 5 месеца в Азия. „Когато си сам, изживяваш всичко много по-емоционално, има много по-интересни срещи. Но когато си с близък, е по-спокойно и можеш да обсъдиш проблемите, които възникват“, отбеляза пътешественикът. Бил е в около 30 държави, но казва, че не ги брои, защото целта му не е да посещава колкото се може повече места, само за да ги отметне.

„Когато отида някъде, обичам добре да разгледам дадена страна, да знам, че съм видял поне най-интересните места там. Например в Турция съм изкарал над 3 месеца, единствено не съм бил в Егейската част“, каза той. Любимата дестинация на Иван е Южна Америка, където е пътешествал 9 месеца. „Другата беше Азия – като тръгнах от България, през Турция до Иран и обратно. Правил съм и обиколки на Балканите, всички балкански страни съм обиколил“, обяснява с усмивка пътешественикът пред Bulgaria ON AIR.