От центъра на бунтовна Копривщица към Панагюрище днес стартира Националният туристически поход „По стъпките на кървавото писмо“. Това е българският път на вярата в Свободата, а участници в него предлагат той да продължи и към Пазарджик, Брацигово и Батак. Кървавото писмо стига до всяко едно от тези селища.

В Копривщица Тодор Каблешков написва прочутото Кървава писмо до апостолите на 4-ти революционен окръг в Панагюрище: “Ако вие, братя, сте биле истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище.”

Преподписвайки писмото, Никола Караджов допълва: “Бях очевидец, когато се извърши всичко гореказано в писмото на Тодора. Тръгвам за Клисура, за да направя същото. “Тодор Каблешков предава писмото на доверените си куриери Петър Разложков и Събо Загорчинов, които почти тичешком се понасят през долини и гори и по най-късия път, за 3 часа место за 5, достигат Панагюрище.

Минават през хана на Найден Дринов и оттам в къщата на Иван Тутев, където се намират апостолите. С треперещи ръце и голямо вълнение Георги Бенковски прочита писмото. Решението е категорично. “Бунт! Въстание! На оръжие!” Панагюрище въстава,­ датата е 20 април 1876 година.

По онова време Копривщица се свързва с Панагюрище с удобен коларски път. Куриерите, които много добре познават местността, не тръгват по него, а избират най-преките и потайни пътеки, по които вече стотина години преминават хиляди туристи. Да тръгнем по него и ние в дните преди тази велика и важна за българския народ дата.

От Копривщица пътят води по долината на Бяла река, през Равна поляна, Ривова ливада и Равнака, за да излезе на билото при връх Бич (1449 м). Дотук той е добре маркиран, тъй като съвпада с пътеката за хижа Павел Делирадев и Панагюрските колонии. В този участък пътеката криволичи, преминавайки през красива борова гора и тучни поляни.

В района на Равна поляна, където е Държавното опитно поле, започва леко изкачване и подсичане на северните склонове на връх Бич. Възлезли на височината, през погледа се открива прекрасна гледка на север към Стара планина, на изток връх Богдан (1604 м), първенеца на Средна гора. На югоизток от нас връх Буная (1572 м), на юг погледът опира чак до мощната снага на Родопите, а на запад до върховете Братия (1519 м) и Лисец (1383 м). Напред и надолу е Панагюрище.

От връх Бич пътят тръгва леко надолу, преминава покрай Хайдушкия кладенец, за да достигне местността Белотруп. После по ясно очертаваща се стара пътечка продължава по билото на Голяма ливада. След около половин час и в края на ливадата пътеката свива на югозапад и под Хайдушката бука навлиза в стара вековна букова гора.

Оставащият път е съвсем ясен и видимостта открита, тъй като гората е останала зад нас. Пътеката пресича река Окошка в близост до водослива є с Панагюрска Луда Яна и излиза на водохранилището. До Панагюрище вече пътят ни е само по асфалтираното шосе и за по-малко от час достигаме до центъра на града, където е въздигнат величественият паметник, построен в чест на 100-годишнината от Априлското въстание.

Походът се организира от местното туристическо дружество „Бунай”, община Панагюрище и БТС. Пешеходният преход е в чест на 142-та годишнина от избухването на Априлското въстание. Разстоянието между двете места, в които става ясно, че огънят на въстанието вече гори е 39. 9 км. по асфалтовия път, а през гората е не повече от двадест километра, твърдят участвали в него. В маршрута са включени обекти от движението „Опознай България – 100 Национални туристически обекти”. В похода участват организирани групи от туристически дружества от страната, индивидуални туристи от всички възрасти, с добра физическа подготовка и добра туристическа екипировка.