Студентът Александър Танев от Белово представи страната ни в Гуангджоу, Китай, по покана на Guangdong University of Foreign Studies. Александър е второкурсник в Техническия университет в Ковънтри, в специалност „Компютърни науки“ и заедно с още двама свои сънародници и състуденти от Пловдив и Стара Загора представи Концепция за общо приложение, което да подобри връзката между UK/China с помощта на изкуствен интелект. Освен участието си представянето на проекта, момчетата са имали възможност да разгледат забележителности в планината Баюн.

В Северния кампус на университета са били приветствани от ректора им, а на следващия ден са представили своята концепция пред инженерния факултет.

22сашо

Университетът в Ковънтри има дълга традиция. Първоначално е колеж по дизайн създаден през 1843 година. През 1970 г. колежът по изкуство в Ковънтри се слива с Технически колеж „Ланчестър“ и с колеж по инженерна технология „Ръгби“. Получената институция е наречена Lanchester Polytechnic: „Ланчестър“ след пионера в автомобилната индустрия в Мидландс, д-р Фредерик Ланчестър и „Политехнически“, означаващ „квалифициран в много науки и изкуства“.

През 1987 г. името се променя на Ковънтри Политехнически и през 1992 г. името на „Ланчестър“ е запазено в заглавието на  художествена галерия – галерия „Ланчестър“, както и в библиотеката „Ланчестър“. Символът на университета е птицата Феникс.

Фениксът е митична птица с прекрасно оперение, известно, че живее в арабската пустиня. Фениксът е единственият по рода си, феникът живее в продължение на пет или шест века, след което се изгаря до смърт на погребална дъга от ароматни клонки, запалени от слънцето и разперени от собствените си крила. Фениксът се издигаше от пепелта с подновената младост, за да живее в друг цикъл.

22сашо1

Този символ е подходящо напомняне за начина, по който град Ковънтри се възстановява след опустошение по време на Втората световна война. Това е символ, с който Университетът в Ковънтри е горд да бъде асоцииран и да го приеме за свой.