В Международния ден на книгата и авторското право в Детски отдел на библиотеката отбелязахме поредната инициатива от Дните, посветени на детската книга и детското четене. В съвместната изява под надслов „ Заедно е по-весело” участваха малчугани от Четвърта подготвителна група в Детска градина „ Валентина Терешкова” и децата от III „а” клас от Основно училище „ Любен Каравелов” с класен ръководител г-жа Христинка Илкова.

Третокласниците, които са и членове на Клуба „ Рицари на книгата”, започнаха днешната изява с Клетвата на книгата. След това раздадоха на гостите-майки, баби и учителки, листчета с мъдри мисли за книгата. Същността на събитието беше „ Големи четат на малки”-учениците четоха текста на приказките „ Червената шапчица”, „ Сливи за смет” и „ Три сестрички”, а възпитаниците на детската градина драматизираха по произведенията. Имахме възможност да се насладим на перфектното четене на по-големите момчета и момичета и на вълнуващата игра на малките ни гости.

Всички станахме свидетели на официалната церемония по приемането на двама нови членове в Клуб „ Рицари на книгата”. Г-жа Илкова като главен рицар им пожела да се научат да четат, за да ги приемат в клуба. Учениците прочетоха Молбата на книгата и я подариха на всяко едно от присъстващите деца. На финала настоящи и бъдещи рицари на книгата си направиха снимка за спомен, а г-жа Богданова и г-жа Грозданова от ОУ” Любен Каравелов” подариха книжки на бъдещите първокласници. От името на Регионална библиотека „ Никола Фурнаджиев” децата от Детска градина „ Валентина Терешкова” получиха за спомен от днешния празник образователна игра и книжка с приказки. А третокласниците получиха за подарък от библиотеката книжката „ Къщичка в къта на Пух” от Алън Милн.

Детски отдел благодари на директорите на учебните заведения г-жа Спасова и г-жа Димова, които уважиха със своето присъствие днешното събитие! И на г-жа Хаджиева, г-жа Бакърджиева и г-жа Илкова, които подготвиха своите възпитаници за днешния празник на книгата. От името на Детски отдел ръководителят на „Детски отдел” Теодора Ташкова пожела на децата-да обичат книгата и да продължават да четат, защото четенето е изключително важно. То обогатява речника, развива въображението и подпомага по-доброто им представяне в училище.