Имунизациите днес не са това, което бяха. То много неща не са каквито бяха, но точно с имунизациите не трябва да си правим експерименти. Всеизвестен е фактът, че те предпазват човечеството от множество болести, които в миналото са водили до сигурна смърт. Най-често цитираната болест е дребната шарка.

Преди въвеждането на ваксината срещу дребна шарка над 90% от хората са се заразявали, преди да навършат 10 години, 1 на 1000 случаи на дребна шарка завършва с летален изход, много от хората, преживели заболяването, са страдали от сериозни и понякога необратими последици.  Макар че в някои случаи болестите, срещу които съществува ваксина, могат да протекат леко, е по-добре да бъдете защитени, тъй като няма как да знаете, колко сериозно ще ви засегне дадено заболяване.

На много от съвременните мами изобщо не им дреме за тези факти. Те смятат, че ваксините увреждат децата им. И никой не е в състояние да ги убеди в обратното.

В такива случаи се сещам за филма „Зараза“.

В Заир, в долината на река Мотаба, се появява смъртоносен вирус. Заразените от него умират от мъчителна смърт за много кратък период. За да спрат заразата военните  унищожават  цяло селище като го опожаряват… 27 години по-късно, през 1994 г., вирусът се появява отново и е пренесен в САЩ  чрез заразена маймуна… Полк. Сам Даниелс, занимаващ се с вируса, разбира, че военните  прикриват важна информация като се позовават на Националната сигурност. Полковникът е принуден  да се изправи срещу военните,  за да спре страховитата зараза… И така, ако не сте гледали филма – гледайте го. Мисля че това е най-бързият начин да проумеете смисъла от ваксинирането.

Защо пиша всичко това?

Защото от 23 до 29 април Световната здравна организация, МЗ, РЗИ и други организации насочват общественото внимание към ползите от ваксините. Известен факт е, че имунизациите предотвратяват от 2 до 3 милиона смъртни случаи годишно и са изпитан инструмент в борбата с инфекциозните болести, представляващи заплаха за живота на човека.

Ваксинациите са едни от най-ефективните инвестиции за опазване на човешкото здраве, затова е важно да се популяризират ползите от тях. На тази цел са посветени дейностите и инициативите, включени в Европейската имунизационна седмица с фокус към имунизацията като лично право и споделена отговорност.

Благодарение на ваксините и лекарствата днес никой не умира от грип. Но хора са умирали от грип и то само преди сто години. Днес никой не умира от чума и от холера, това също се дължи на напредъка на медицината. Болестите, срещу които съществува ваксина, са сериозни и могат да доведат до сериозни усложнения както при децата, така и при възрастните, в т.ч. пневмония, енцефалит, слепота, диария, ушна инфекция, синдром на вродената рубеола и дори летален изход.

Тези страдания могат да бъдат предотвратени с помощта на ваксини. Ако децата не бъдат ваксинирани срещу тези заболявания, те стават ненужно уязвими. Ваксините са по-евтини от другите мерки за ограничаване на епидемиите. Имунитетът, придобит чрез естествена инфекция, в много случаи се „плаща“ с умствени увреждания от Haemophilus influenza тип b (Hib), вродени увреждания от вродена рубеола, рак на черния дроб от хепатит B или летален изход, причинен от дребна шарка.

Дали ще си имунизирате детето е лично ваша работа, но ако то заболее, спомнете си, че сте поели отговорността да се грижите за него понякога и доживот, а сте имали възможността да предотвратите и неговите, и своите страдания.

От личен опит мога да ви кажа, че и двамата ми синове са имунизирани. Единият е IT инжинер, другият в момента учи в Англия. Живи и здрави са. Не смятам, че ваксините са им попречили да бъдат пълноценни хора.

 

25Vaksinite_deistvat-001

25Vaksinite_deistvat-002