Най-важното пътуване. Пътуването към себе си. Горещо ви препоръчам да прекрачите прага на ХГ“Г.Машев“, защото ще излезете от там пречистени. Триста работи, на 45 автори на възраст от 5 до 19 години. Те са толкова вдъхновяващи и така плътно са обзели пространството, че могат да секнат дъха ви.

Само човек, който разбира вълнението и преклонението пред изящното ще усети колко много талант има по стените на галерията. Невероятно талантливи деца, с изключително модерно светоусещане, с пиетет към класиката и в същото време със собствен поглед за света. Поздравления и за техните преподаватели Марин и Светозара Кузеви, които са успели да извадят на показ най-доброто от всеки един от своите ученици.

Мащабността на изложбата е впечатляваща, тя е в състояние да те изключи от околния свят и да те прехласне до такава степен, че да забравиш часове и ангажименти. Невероятно е и това, че освен от Пазарджик, учениците на Кузеви идват и от Септември и Белово. Те имат ученичка и от Сърница, а тя пътува по два часа през почивните дни, за да дойде и да рисува в Пазарджик. И има защо. Картините го казват по абсолютно категоричен начин.

Особено се впечатлих и от работите на най-малките, които са се опитали да прерисуват картини на големи майстори като Ван Гог, Матис, Климт и трябва да признаем, че това е направено изключително добре. Всяко от децата е оставило и своя собствен почерк върху класиката, а в същото време е пресъздало света, пред когото се прекланяме.

Като че ли тази година целта на изложбата „По пътя“ е да ни върне в древността. В онази част от времената, когато калокагатията е била в основата на човешките разбирания за „здрав дух, в здраво тяло“. Не знам дали правилно съм разчела посланието, но според мен Марин и Светозара, просто ни намигват и искат да ни поведат в спиралата на въображението, и в същото време ни карат да погледнем хтоничността на изкуството като процес. Защото изкуството е процес. То няма начало и край. Както и позволява разбиването на всяка догма.

Поклон и благодаря за възможността да се почувствам като в огромен музей на изкуството.

26марин и зара