56 стажанти от Главна дирекция «Гранична полиция» се заклеха да спазват Етичния кодекс на служителите в МВР. Тържествената церемония се проведе днес в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР. На нея приъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, директорът на Главна дирекция «Гранична полиция» главен комисар Светлан Кичиков, ректорът на Академията на МВР старши комисар доц.д-р Неделчо Стойчев. Сред официалните гости бяха още заместник-областния управител Петър Белчев, заместник-директорът на ОДМВР-Пазарджик комисар Ивайло Тишев, началникът на отдел «Охранителна полиция» при ОДМВР-Пазарджик комисар Иван Дончев, директорът на полицейскя център в Пазарджик комисар Стоян Зайков и заместник-директорът на ЦСПП-Казанлък главен инспектор Петър Петров. Присъстваха много родители близки и приятели на стажантите, както и ученици от СОУ «Георги Бенковски» в Пазарджик.

С днешното полагане на тържествена клетва завършва първоначалното професионално обучение на бъдещите гранични полицаи, което е продължило в рамките на изминалите 27 седмици. Те са преминали през обща и специална полицейска подготовка, запознали са се с особеностите на наказателното право и процес, с административно-наказателната дейност и европейското законодателство. От тук нататък младите мъже и жени ще изпълняват своите задължения в зоните на гланично контролно-пропускателните пунктове в цялата страна.

Аз вярвам, че ще изпълнявате и прилагате  добросъвестно придобитите знания и умения и в крайна сметка ще осигурите така необходимата ни сигурност, както за страната ни, така и за Европа, с тези думи се обърна към завършващите стажанти заместник-министър Балабанов. Той пожела на всички здраве и изрази увереност, че граничните полицаи ще изпълняват достойно това, за което днес са положили клетва.

Стажантите завършили курса на обучение с отличен успех бяха наградени от ректора на Академията на МВР доц.д-р Неделчо Стойчев и директора на ЦСПП-Пазарджик комисар Стоян Зайков.

Празничен водосвет за здраве отслужиха свещеници от пазарджишката епархия.