Остатък от противоградна ракета падна в калугеровски двор вчера, съобщиха от Информационен център Калугерово. За щастие по това време там не е имало никого и никой не е пострадал. Не е ясно от къде точно е пристигнала ракетата, но очевидно облаците в околностите са били третирани срещу градушки. Инцидентът станал около 19,00 часа на 26 април, минути след като хората се прибрали вътре в къщата заради обилния валеж.

На мястото където паднала ракетата се образувала дупка с дълбочина 2 см. „Много силно валеше. Изведнъж се чу „туп“ и нещо падна в двора. Чу се като падане на камък или железен предмет. Няма как да не го чуем“, обясни жената. Веднага е повикана помощ. На място са се отзовали полицаи, които са изнесли парчето от ракетата от двора. „Още като дойдоха, ни казаха, че е ракета за борба с градушки и е безопасна„, разказват собствениците на дома семейство Моллови.

Успехът на всяко изстрелване на ракети зависи от началния момент на въздействието върху градоносния облак, обясняват експерти. Ако зараждането на градушката започне в опасния стадий в обсега на полигона, успеваемостта е гарантирана. Стане ли обаче зараждането на ледените кристали извън обсега на ракетите, то тогава е невъзможно да се предотврати падането им на земята, но с обработка на облака може поне да се намалят размерите им. Не се стреля по облаци над населени места.

Противоградните ракети са с калибър 55 мм. Те минават през облаците и пускат в тях сребърен йодид. По този начин се предизвиква ранно изваляване, намалява се водата в облака и се понижава рискът от образуването на големи ледени кристали, които биха достигнали до земната повърхност. Времето на въздействие на ракетата през най-опасните зони на облака е около 30 секунди. След още 9-10 сек се самовзривява на малки парчета. Те могат да летят на разстояние около 7 км, а разрешената височина на употребата им е до 7200 м.