Димитър ГАНЧЕВ

За поредна година, по традиция новият спортно-състезателен сезон за корабомоделистите се открива в гр.Харманли. На спортния комплекс „Кюмурлука“, в дните на празника на града се събраха над-50 състезатели в класовете „М“ – моторни радио управляеми модели и класовете NS- радио управляеми копия. Пазарджишкият Модел яхт клуб, този път се яви в намален състав, но въпреки това състезателите успяха да вземат полагаемите им се призови места. Още с първите гонки в клас Expert, световният шампион  змс Димитър Димитров не изпусна лидерските си позиции и с лекота грабна златото, втори златен медал спечели в тандем с баща си змс Петко Петков в клас Mini Taem, а пък със Стефан Марков безапелационно се наложиха в класическият Expert Taem и отново злато.

Тук Стефан , достойно замести пък сина си змс Димитър Марков, който в момента се подготвя за изпитната сесия, а и грабна среброто в FSRE. В клас Mini, Митко остана втори и се задоволи със среброто. Петко, отново потвърди класата си в FSRE и спечели вторият си златен медал, а сребро завоюва в Мini Mono и бронз в Mini. Стефан пък завърши серията от медали със сребро в  клас FSRE.

В класовете NS, честта на  Модел яхт клуба се падна на спортното семейство Бончеви. След златото и бронза от Европейското през 2017 година в класовете „С“/настолни модели/ на змс Лазарина Бончева и дъщерята Анастасия, през тази година отново се включи и таткото мс Красимир Бончев. Макар и без тренировки /причината беше в замърсеното езеро на  „Острова“ в Пазарджик/ , Лазарина завоюва сребърен медал в клас F4B, а Красимир се задоволи с бронза. Малката Анастасия за първи път управлява радио управляем модел и успя да се класира четвърта в клас F4A при юношите.

И така, като за начало шест златни, четири сребърни и два бронзови медала са сериозна заявка за попълване на колекцията с повече и повече отличия в предстоящите държавни и международни първенства през годината. А те никак не са малко , като само в Пазарджик ще се проведат две Европейски първенства, по корабомоделен спорт за скоростни модели- през юли, и авиомоделизъм за свободно летящи модели- през август, два международни турнира и десет Държавни по корабо, две по авио и едно по автомоделизъм.

Само след три седмици е домакинсвото ни на традиционния  Мемориал „НШишков“и Държавно първенство за настолни модели- класовете „С“ и веднага в началото на юни е Националното ученическо първенство по авто и корабомоделен спорт. Всичко това е голямо признание за отношението на Община Пазарджик и подкрепата на кмета г-н Тодор Попов за предоставените прекрасни условия в изградената база за моделните спортове в парка „Остров Свобода“. Тези дни от Лозана долетя и новината, че FAI през  2019 година възлага на Пазарджик Европейското първенство за кордови авио модели- класовете F2. Ще се очаква и от NAVIGA възлагането на Световното за скоростни модели- класовете А/В. Нови и нови признания за авторитета на Пазарджик като Европейски и Световен център на моделните спортове .