Лично зам.- министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова пристигна в Пазарджик за отбелязването на седмия рожден ден на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания. Празникът уважиха още зам. областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев, директорът на Дирекция социални дейности в община Пазарджик Димитрия Церова, както и директорите на областната и общинската Дирекции за социално подпомагане Димитрия Гърдева, Радка Кежева и още много гости, потребители, спомоществователи, приятели.

Седем години след разкриването си онкоцентърът в Пазарджик си остава първото и единствено подобно място в страната, което предоставя психологична подкрепа, рехабилитация, социална адаптация, трудотерапевтична дейност с цел пълноценно възстановяване на хората, чули диагнозата рак. За изминалите седем години 153 – ма души са получили подобна подкрепа. Към днешна дата потребителите са 53-ма при капацитет на Центъра от 35 човека, изнесени са 12 презентации, 10 лекции, а д-р Прокопи Копев е осъществил 1 200 безплатни прегледа. 1241 души са прегледани миналата година в рамките на кампанията за профилактични прегледи.

Цифрите сочат, че 1 063 са новооткритите случаи  в пазарджишка област за 2017–та година, от тях 87 са деца.  С подкрепата на правителството и на местната власт обаче голяма част от тези хора намират подкрепа. Центърът вече е член на международните организации НАСО и EASPD, което отвори врати за сътрудничество на национално, европейско и световно ниво, с посещенията на представители на СОП в Брюксел, Германия, Холандия, Австрия, Молдова. От две години студенти по психология и социални дейности от ПУ „Паисий Хилендарски“ осъществяват своя стаж в чудото наречено онкоцентър. Днес стана ясно, че договорът на ЦСРИ за делегирана социална дейност се продължава за срок от нови пет години.

Това бе и символиката на подаръка, който получиха специалните гости на днешния рожден ден – красив часовник, отмерващ изминалите седем години, в очакване на следващите пет. Всеки от гостите днес получи бутиков мини сладкиш изработен от ръцете на студентите и потребителите в часовете по трудотерапия. Децата от СФК „Петнатлон“ направиха демонстрация  по фехтовка, а танцова формация „Пендар“ зарадваха гостите с български народни ритми, след което всички заедно изпяха честит рожден ден и духнаха свещичките на празничната торта.

А за седмия рожден ден управителят на Центъра Мария Чергарова, екипът й и потребителите са поканили много гости, за които подготвят страхотни изненади.

02пазарджик

От 13,30 часа в Пленарна зала на Община Пазарджик се проведе работна среща на заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова, с представители на Община Пазарджик, Регионална дирекция и общинските служби “Социално подпомагане” и неправителствени организации. Тя обяви, че Пазарджик вече ще има център за възрастни хора с увреждания.