Честванията за Гергьовден ще започнат в 8.30 часа с литургия в църквата „ Света Варвара”. Час и   половин по-късно ще тръгне литийно шествие до местността Гергьова черква. В него по традиция се включват всички жители и гости на селото, като участниците в него са облечени в народни носии, съобщи Иванка Трендафилова, секретар на читалище „Селска пробуда“ с. Варвара .

Автентични народни костюми се пазят във всяка варварска къща и се предават от поколение на поколение.  В местността Гергьова черква ще бъде отслужен водосвет и опяти специално приготвените обредни пити и агнета.  Предвидена е и празнична програма както в самата местност,  така и на площада на селото с участието на  оркестър „Сиание“  и Женската певческа група към Читалище „ Селска пробуда 1927”. Агнетата са дарение от жителите на селото, като на място ще бъдат опечени 50 чевермета.

В местността, където селото отбелязва празника на Свети Георги Победоносец, стоят руините на древна църква от византийско време. Според преданието войниците, служещи в крепостта  Цепина и на Милеви скали идвали на това място, за да отдадат почит на светеца.