За седма поредна година в село Бъта днес се състоя празникът на шарената сол. В него, освен домакините, се включиха представители на селата Баня, Попинци, Поибрене, Оборище, Дюлево, Смилец, Свобода, Блатница, Лесичово, Боримечково, Карабунар, Виноградец, Величково, Добралък, Куклен, Руен и други.

05бъта2

Празникът започна с поздравителни думи от кмета на село Бъта Георги Александров. Богата музикално-танцовата програма, съпътства събитието. В нея се включиха фолклорни състави от читалищата на кметствата, които се присъединиха към празника в четвъртото издание посветено на шарената сол. Завладяващо бе участието на местният ансамбъл „Иглика“, който поздрави гостите от близо и далеч. Вкусни пити, баници, типични местни ястия, ароматна шарена сол, бяха аранжирани красиво и с вкус.

05бъта1

Тестените произведения изкушаваха с примамливия си вид гостите и затрудняваха журито, което имаше тежката задача да избере най-вкусната шарена сол, най-вкусното и добре аранжирано традиционно ястие и най-красиво подредена маса. За доброто настроение в празничния ден ще се погрижи оркестър „Болярите”, чиято музикална програма започна в 16:30 часа. Вечерта ще завърши с пъстра заря.

За празника се погрижи и местният зевзек Йордан Калагаларски, който този път поздрави участниците с нов надпис над гаража си.

05бъта-гарчо