С фотографска изложба на Никола Колев стартира тазгодишното трето издание на фестивала на фолклорното певческо изкуство „Пъстър, цветен Гергьовден“ в Попинци. Събитието се състоя вчера в красивото панагюрско село, а жителите му бяха приветствани от кмета на Панагюрище – Никола Белишки. Изложбата представя впечатляващи кадри от зимно-пролетните обичаи представени от участващите групи в XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри, провел се на 16 и 17 март  в с. Попинци. Вчера Никола Колев създаде нови снимки, които отразяват традициите на днешния Гергьовден. Моделът му от предишната фотосесия Лучия Шопова, този път представи обичая на гергьовските люлки и отново влезе в обектива на пазарджишкия майстор.

06никола колев

Третото издание на Националния фолклорен фестивал„Пъстър, цветен Гергьовден” в с. Попинци се реализира по Програма за стимулиране на читалищната дейност в община Панагюрище за 2018 година. Целта на фестивала е да съхрани и популяризира изворния, автентичен фолклор на България. Да представи пъстротата и красотата на българското фолклорно песенно и танцово изкуство и по този начин да съхрани и предаде живото, духовно, културно наследство на българина.

Да предостави възможност на творческите колективи за обществено признание и да насърчи приемствеността на младото поколение.