Борчески Батак, който съвсем скоро ще отбележи 142 години от Априлската епопея, се сдоби с противотанково оръдие в Деня на храбростта – 6 май. Заслугата за това е на Съюза на офицерите от запаса и Община Батак. Инициативата е на председателят на запасните офицери Иван Ралев, който е положил много усилия, за да направи мечтата си реалност.

Вчера оръдието бе поставено до паметника на загиналите във войните в борческия град. Оръдието е произведено  през 1978-ма. То е пристигнало в Батак от поделението във Велико Търново. Дълго е 9 метра и 66 см., тежи 3 тона и  150 кг. ,а неговата далекобойност е 8,5 км., може да произвежда от  между 8 и 14 изстрела в минута.

07самолет батак

Градът вече разполага и със самолет. В близост до центъра на град Батак, малко зад храм „Успение Богородично“, се намира една по различна атракция за туристи и посетители,а именно Чешки военен самолет L-29, извисяващ се във въздуха, подпрян от 3 пилона. На него има надпис „от набор 1949“. Традиция в Батак е всеки набор, който навърши 50 години да подари нещо на града.По инициатива на бившия летец Марко Карлюков, наборите събират пари и през 1999 година самолетът е поставен.