„Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3.

07боян

Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него…спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния склон им действа като лампа на пеперуда…..едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е ….“ – написа рано тази сутрин съпругата му Радослава Ненова във Фейсбук профила си. 

Природозащитникът, станал известен и с позицията си за втори лифт на Пирин, е опитвал да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите в Тибетския автономен район. В експедицията са участвали още 10 души – 1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход.

Липсата на Боян е била забелязана от участниците в района на Шиша пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист, уточниха от МВнР.

Върхът

Шиша Пангма (Шишапангма, Xixabangma) е връх във Високите Хималаи на територията на Тибет, няколко километра от границата с Непал, с височина 8013 м н.м.р. (в някои неофициални източници се сочат 8027 или 8047 m).

Върхът е най-ниският сред 8-хилядниците и заема 14-то място в низходящата класация на върховете по височина. Шиша Пангма се намира на около 120 km северозападно от групата върхове Монт Еверест. Дълги години върхът е известен като Госаинтан (в превод Свято място), а популярното сега наименование е тибетско. Върхът се намира върху огромен масив, покрит с вечни снегове и ледове.

Върхът се счита за един от най-опасните за катерене осемхилядници, поради което е изкачен най-късно. По време на изкачването му са загинали 21 алпинисти.