Президент Румен Радев ще присъства на тържеството за отбелязване на 142 г. от избухването на Априлското въстание в Брацигово, което ще се състои в навечерието на празника на града – 11 май. От Президентството вече са потвърдили визитата на държавния глава, но това не е първото му посещение в родното място на Васил Петлешков.

Той е бил сред посрещачите на мощите на Св. Йоан Кръстител, които за първи път пристигнаха в България на 24 юни 2007 г. в Брацигово. По това време едва ли бригадният генерал е предполагал, че след девет години ще влезе на бял кон в Президентството, в деня на посрещането той е бил шеф на Авиобазата в Граф Игнатиево и лично поканен за събитието от владиката дядо Николай.

Частица от светеца събра тогава много вярващи в храма „Св. Йоан Предтеча”. Мощите идват от гръцкия манастир „Света Преподобнамъченица Параскева”- град Родоливос. Те бяха донесени от игуменията Мариам и делегация от три монахини в специално сребърно сандъче- мощехранителница. Реликвата напусна за първи път манастира „Света Параскева“ в Гърция и остана за поклонение в Брацигово само три дни.

Програмата за празника на града вижте – ТУК