Битката на попинчани за „Борова могила“ продължава, съобщиха участвали в протеста на 1 май в селото. Петицията против проучванията в местността „Борова могила“ вече има 495 подписа в интернет, но освен това се събира и неин хартиен вариант, който пък съдържа подписите на жителите на населеното място, които нямат достъп до глобалната мрежа. Така противниците на геологопроучвателните дейности в територията, която влиза и в рамките на „Натура 2000“, вече надхвърлят хиляда души.

Петицията е изпратена до президента Румен Радев, до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова, кмета на общината – Никола Белишки и Общинския съвет на Панагюрище. Представители на Попинци ще присъстват на тържествата в Брацигово, по повод 142 г. от Априлското въстание, където се очаква да присъства и президент Румен Радев. Там те ще поискат да говорт с него и да си насрочат среща в Президентството, за да го запознаят с казуса.

В нея се изразява категорично несъгласие с извършването на геологопроучвателни дейности и бъдеща разработка и експлоатация в площ “Борова могила“,  попадаща в землището на общ. Панагюрище и общ. Стрелча, с размер 26.2 кв.км, от страна на „Асарел Медет“ АД. „В региона има вече достатъчно действащи и недействащи (но не и безвредни) мини, които тровят водата, почвата и въздуха ни. Откриването на още един рудник би било равносилно на екологична катастрофа. Припомняме, че “Борова могила” е включена в обхвата на НАТУРА 2000. Всички знаем за завишения брой онкологични, белодробни и алергични заболявания сред възрастни и деца в общината. Не искаме заради икономически интереси да жертваме живота и здравето си! Искаме бъдеще за децата си! Настояваме “Асарел Медет” АД да оттеглят своето искане за геоложко проучване в площ “Борова могила”.“ – гласи текстът на документа.

На протеста състоял се на първи май жителите на Попинци недвусмислено заявиха, че не желаят открит рудник в землището си.

 

Петицията можете да подпишете – ТУК