Флашмоб „Европа е култура“ в Деня на Европа в Пазарджик от младшите посланици на Европейския парламент от Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ – училище посланик на ЕП На 9 май, младшите посланици на Европейския парламент от Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ – Пазарджик, организират в Деня на Европа, флашмоб – представяне на държавите членки на Европейския съюз с народни носии и пресъздаване на емблематични личности и приказни герои от историята и културата на 28-те държави.

В инициативата ни „Европа е култура”, богатството на България ще бъде представена с народните носии на всички етнографски области. На този ден официално ще стартира и Младежки клуб „Коридорът е Европа” в Гимназията, чрез който да дълготрайно да си партнираме с училищата от област Пазарджик и Областния информационен център. За целта, учениците ще дефилират по бул. „България“ с 29-те знамена от единствения в областта „Коридор Европа“ на Гимназията като ще раздават на гражданите на Пазарджик специално изработени брошури с информация за страните и ще задават въпроси свързани с любопитни и интересни факти за тях.

Подобен флашмоб, учениците от Гимназията, направиха и за Деня на народните будители през 2016 година. Инициатива е част от Програмата „Училище посланик на Европейския парламент” на Информационното бюро на ЕП в България. През септември Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков” бе избрана сред 140 училища от цялата страната и стана едно от 30-те Училища посланици на Европейския парламент в България. Събитията и инициативите, които младежите от „Аксаков“ реализираха през тази учебна година, ги нареждат за сега в топ четири на Училищата посланик на Програмата на Информационното бюро на ЕП.