В единствено по рода си шоу под наслов „Стани мастършеф“ във вторник екипът на Обединено училище „Х. Ботев“ в Калугерово събра близо сто ученици от пети, шести и седми клас от Церово, Лесичово, Боримечково, Калугерово, Динката и Памидово. Целта на събитието, което се проведе в навечерието на Деня на Европа 9 май, бе да се привлекат най-талантливите ученици от общината за записване в стартиращата наесен нова професионална паралелка по готварство. Децата участваха в конкурс за мастършеф, в състезание за най-сръчен готвач и в надпревара за най-голям лакомник.

Жури на конкурса за мастършеф, в който с предварително приготвени ястия включиха по-голяма част от дошлите, бяха гост-готвачи от Италия, Испания и Полша. След като сами сготвиха и поднесоха на присъстващите трaдиционни ястия от родните си страни, чуждестранните специалисти излъчиха мастършеф – шестокласникът Ахмет Ислямов от Боримечково, и четирима шефове от останалите села.

По петима участници бяха наградени и в другите две състезания, където жури бяха учители от Обединеното училище, а като ВИП гост бе поканен и зам.-кметът на Община Лесичово Веселина Милкова. Като най-сръчен готвач бе отличена Искра Манолова от седми клас от Боримечково, а в надпреварата за най-голям лакомник призът грабна Илиян Ибагов от Церово.
Сред наградените имаше още момичета и момчета от Динката, Калугерово и Лесичово.

След тържественото връчване на сертификатите от директора на училището Наташа Петрова шоуто завърши с дълга гощавка, на която присъстващите си размениха мнения, рецепти и телефони за контакти, направиха си снимки с чуждестранните гости и танцуваха.

След направено наскоро непредставително допитване до населението от септември месец училището очаква да привлече повечето от завършващите седми клас в общината. Тъй като желаещите да учат готварство момчета и момичета са повече от местата в паралелката, се наложи организиране на такъв конкурс, на който да се отличат най-талантливите. Мнозина предварително са заявили желание, макар срокът за записване да е още далеч.

Като част от подготовката за качественото обучение на бъдещите ресторантьори училището вече планира сътрудничество с чуждестранни кулинарни специалисти, които да приложат иновативни техники, непознати в професионалното образование в Пазарджишка област.