С приповдигнато настроение и изпълнения на руски песни и маршове от Градския духов оркестър с художествен ръководител Маестро Никола Янев-Чоли днес в Ракитово пред паметника на загиналите във Втората световна война бе отбелязана 73-тата годишнина от 9 май-победата над хитлеро-фашизма и Деня на Европа. Днес отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред жертвите, загинали в тази война.

Денят на Европа е денят на второто раждане на Европа, обърна се към присъстващите граждани и гости на Ракитово секретарят на Образцово народно читалище“ Будилник, 1898“ в Ракитово Мария Гергененова. За да отдадат почит на героите пред паметника бяха дошли кметът на Община Ракитово Костадин Холянов, председателят на Общинския съвет Нина Димова, зам.-кметът Цанко Молов, общински съветници, ученици и гости.

„ Денят на победата е празник, чието величие определя народът. Победата, която ще остане като връх на тържеството над мракобесието и варваризма,“ каза в приветствието си за празника председателят на местното Движение“ Русофили“ Тодор Тодоров. „Ние никога няма да забравим, че свободата на Европа е извоювана от руския народ и няма и няма да има сила, която да покори този братски народ.. Днес скланяме глави пред всички, които не се върнаха от войната. Почитаме ветераните, без да се боим от сълзите, изпълнени с уважение и признателност“, допълни той.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на Община Ракитов, на Общински съвет-Ракитово, Общински съвет на БСП-Ракитово, Движение „ Русофили“, ВУИ“А.Узунов“, ОУ“Хр.Ботев“-Ракитово и Съюза на офицерите и сержантите от запаса, както и от много граждани и гости. В празничната програма участваха децата от Мажоретен състав към Средно училище“ Св.Кл.Охридски“-Ракитово с ръководител Таня Пейчинова, Детска вокална група „Дъга“ към ОНЧ“ Будилник 1898“ с ръководител Стоян Арабов, Гергана Благоева и Мария Гивечева с ръководител Маестро Никола Янев-Чоли и Георги Жеребцов.

От името на Съюза на офицерите и сержантите от запаса бяха връчени членски карти на офицери и сержанти от запаса в Ракитово. Венци и цветя бяха поднесени и на паметника на руския войник Иван Москвиченко, загинал през 1945 г. край Ракитово при изпълнение на служебния си дълг.