“Подари книга на читалище в нужда” е благотворителна инициатива, която сайтът за култура и лайфстайл VIBES (www.vibes.bg) осъществява за втори път. Целта на начинанието е да бъдат събрани книги, които ще бъдат дарени на читалища, намиращи се в две български села: с. Дълбоки (Старозагорско) и с. Ветрен дол (Пазарджишко).

 Основателите на сайта Станислава и Константин Симидчийски насочват усилията си именно към селата, защото това са населените места, получаващи най-малко подкрепа, особено когато става въпрос за култура. Книгите там са стари, често в лошо състояние и понякога липсва дори задължителната училищна литература. А там живеят деца. Деца, които имат списък от задължителни книги за училище, деца, които имат интерес към литературата, но нямат възможност да си купуват често нови книги. Или каквито и да било книги.

 Затова на 23 май от 19 часа VIBES прави реверанс към Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, канейки читатели и партньори на сайта в столичния бар “Макондо”. Входът е книга (или повече) за дарение, а гостите ще бъдат посрещнати с чаша вино, любезно предоставено от винарска изба “Castra Rubra”.

 Тези от вас, коитонямат възможност да присъстват на събитието, могат да изпратят книги за дарение директно на читалищата. Адресът е посочен по-долу, а молбата ни е да подберете запазени книги и да подготвите пратката за ваша сметка.

Читалище “Култура”

с. Ветрен дол, област Пазарджик

Улица Първа