Само един човек предложи за носител на на знавието „Почетен гражданин на Пазарджик“ нарочно събраната днес комисия в ОбС, освен представители на всички групи от градския парламент, там бяха и представителите на медиите в областния град.

Бурни дебати се развиха относно това дали званието трябва да се присъди на двама или на един човек, а също така и дали трябва да бъде отреждано за починали, какъвто е случаят със Спас Господов. В крайна сметка се взе решение, че със званието ще бъдат удостоявани само живи наши съграждани, които имат принос за развитието на Пазарджик в наши дни.

Всяка от петте кандидатури- акад. Васил Овчаров, акад. Димитър Димитров, Спас Господов, Мария Генова и Петра Атанасова, бе разисквана в комисията, като в крайна сметка се взе решение за почетен гражданин да бъде предложен акад. Васил Овчаров, а за носители на „Почетен знак за заслуги“  да бъдат наминирани Мария Генова и Петра Атанасова. „Почетна грамота“ може би няма да бъде присъдена, но в крайна сметка всичко ще стане ясно по време на Тържествената сесия на ОбС, която ще се състои на 17 май. Точно по време на сесията миналата година, съветниците решиха да изберат за почетен гражданин златното момиче Ренета Камберова, която получи званието заедно с арх. Саранбелиев и Александър Арнаудов.

Преди същинската част на заседанието, представители на Инициативните комитети номинирали всеки един от предложените, направи кратка анотация за живота и приноса им за развитието на града. Много поддръжници имаше и акад. Димитър Димитров, който е ректор на ВУАРР, но не събра необходимия кворум, за да бъде удостоен със званието. Припомняме, че преди две години той и акад. Овчаров, получиха приза „Почетен знак за заслуги“.

Припомнете си биографиите на номинираните – ТУК