Приятели на словото, ученици и преподаватели, библиотекари и гости се събраха по повод обявения от Библиотеката при Читалище “Развитие-1873 ”гр.Пещера- Национален конкурс за връчване на Годишната литературна награда “Спас Зафиров” – 2018 г., съобщи библиотекарката Богдана Сиракова.

11пещера

Избрахме датата за награждаване на творбите да бъде днес – 11 май: Ден на библиотекаря и ден, в който почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий. Официални гости на церемонията за връчване на наградите на литературния конкурс “Спас Зафиров”-2018 г. бяха :
г-жа Зехра Алиш –заместник кмет на Община Пещера и г-жа Галя Стоянова – директор дирекция “Хуманитарни дейности” – Община Пещера.
Една многовековна нация като нашата, българската е способна да оцелее през годините, само ако съумее да съхрани духа, ценностите и идеалите си. Без своите морални и духовни опори народът ни не би могъл да преодолее хилядите перипетии по пътя си и въпреки трудностите- да запази себе си.

Наричаме Ботев гениален поет и революционер. Това, което написа Ботев, той го живя, като избра да се бори за свободата на България. Това е изборът на свободния по дух и мисъл човек, който написа: „Истината е свята, свободата е мила”. И остана във вечността, в списъка на нашите национални герои, пред които се прекланяме и днес.
Вестник -„Дума на българските емигранти” е първият вестник на Христо Ботев (както и измежду първите български вестници изобщо). Мотото на вестника „Истината е свята, свободата е мила!”- беше темата на таз годишния литературен конкурс „Спас Зафиров” по повод 170 г.от рождението на Христо Ботев.
Младите участници изразиха своите позиции по темата в конкурсните творби.

11пещера4
Произведенията им оцени комисия в състав :

ПРЕДСЕДАТЕЛ :
Цветана Дашинова – филолог, член на НЧ “Развитие-1873”
ЧЛЕНОВЕ :
1. Севда Божилова– литератор и педагог
2. Минка Гемиева – председател на литературен клуб”Искри” към НЧ”Развитие-1873”

Грамоти за участие и парични награди за отличените есета за I, II, III място връчи г-жа Верка Климентова- председател на НЧ“Развитие-1873″. Спечелилите първи места бяха наградени и от г-жа Зехра Алиш – заместник кмет от името на Община Пещера.

11пещера3
Годишната литературна награда “Спас Зафиров – 2018 г.” със статуетката Пегас и наградите за първо място в конкурса се присъди на Кирилка Гогушева от гр.Петрич на 16 години.
Втора награда получи Веселин Николов – 7 клас ,у-ще „Любен Каравелов”- гр.Пещера.

Трета награда бе връчена на Анита Зафирова, 7 клас, ОУ “ Петко Р. Славейков „-гр. Пещера.
Г-жа Верка Климентова благодари на всички присъстващи за тази среща, защото днес всички ние се докоснахме до идеята за вечно живото и безсмъртно слово. Благодарим и на преподавателите по бълг. език и литература – Дафинка Чожгова и Анелия Мемишева-Ходжова, Ели Кощикова, Васвие Мехмедова, Петър Рядков, които насърчават младите и ги учат как да овладяват вечната и безсмъртна магия на словото и книгата. 
Благодарим и на Севда Божилова, Цветана Дашинова и на Минка Гемиева за безпристрастната оценка и възрожденски патос в работата! На всички участници в конкурса на добър час! Честит празник на всички и до нови срещи! -пожела Богдана Сиракова.