„Невидимата сила на народната памет ни призовава отново и отново в гнездата на бунта. “ – това заяви в началото на речта си в Брацигово държавният глава Румен Радев, който прие рапорта на вечерната заря- проверка, която сложи край на тържествената част от днешните събития в чест на 142 г. от избухването на Априлското въстание. „Миговете на изпитание са безпогрешно огледало на истината … Вашият малък градец е направил за свободата много повече от много по-големи градове, бъдете горди с това.“ – каза президентът във вълнуващата си реч.

„Все повече поколения ни делят от страшния и славен април на 1876 година. И въпреки всичко, невидимата сила на народната памет ни призовава отново в гнездата на бунта. В местата, където се роди свободата на нова България“. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията на площад „Централен“ в Брацигово, с която беше отбелязана 142-годишнината от избухването на Априлското въстание. Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй и поздрави военнослужещите с подвига на българските въстаници.

„Когато Брацигово въстана, колебания нямаше. Думите на завърналия се от Оборище Васил Петлешков разбуниха предците ни. Храбрият ви градец плати за свободата ни повече от големите български градове“, посочи Румен Радев.

Българският държавен глава посочи в речта си, че турските рапорти са определяли Брацигово като „един от най-важните бунтовнически центрове“. „В полите на Родопите, българите издигнаха своята въстаническа крепост, а самоотвержената отбрана на Брацигово разколеба дори най-жадните за плячка башибозуци“, каза още в словото си Румен Радев. Президентът беше категоричен, че подобни мигове на изпитания са безпогрешно огледало на истината, защото в тях „ясно се отразяват и величавият патриотизъм, и задушливият дим на позора“.

 „За светлите наши апостоли историята отреди величие. Те не бяха „патриоти за мода“, както пише Захари Стоянов. Бенковски, Каблешков, Волов, Петлешков и много други не видяха възродена България. Но прокараха път там, където нямаше посока. Провидяха бъдещето там, където времето бе спряло“, заяви Румен Радев.

 Президентът заяви, че предизвестеният военен разгром на въстанието не е бил погром на вярата в свободата. Пред мъченическата гибел дейците на бунта не се отрекоха от своя идеал, граден със слово и пушка. Не отстъпиха и не се смутиха, защото саможертвата бе венецът на тяхното дело, каза държавният глава и призова брациговци да пазят спомена и да се гордеят със своите предци.

 Президентът заяви пред изпълнилите площада граждани, че без априлци нашата национална съдба би била различна. „Без себеотрицанието на поборниците духът на България щеше още дълго да остане разколебан. Защото честта на родината е дело на свободните духом. А пътят на отечеството се гради от достойните“, подчерта Румен Радев.

Гражданите я изпратиха с аплодисменти, а коментарите на хората бяха, че е голям оратор. Одобрението към него е осезателно в града и хората бяха щастливи, че им е отредено внимание от президента.

Цялата реч на президента Румен Радев – чуйте – ТУК

11радев3

Преди него гостите и жителите на града бяха поздравени от кмета на града Петко Петков.

11радев

„Брацигово падна, подир славни битви“. Това е единственото изречение, което патриархът на българската литература Иван Вазов пише за нашия град в „Епопея на забравените“.

Пет думи, които съдържат в себе си цялата енергия на шестнадесет дневната свобода, която местното население изживява през април 1876 г. Еуфорията, вярата, че е сложен край на робството и тиранията, усещането, че животът е започнал отначало и с него летоброенето на нова българска държава.

Шестнадест дни, в които на тази малка свободна територия, надеждата е била единственото, с което хората са разполагали. Първата пушка гръмнала на Синджили бунар след възванието на „Кървавото писмо“, смесва аромата на цъфнали рози с този на барут.

Какво са имали те? Знаме със заветното „Свобода или смърт“, кремаклийки пушки, „гърлести топове“, дървен зид, къщи, които са се превърнали в бойници и очакване, че иде подкрепление.

То никога не пристига. Първа пада Стрелча, Панагюрище е сломено, Батак е окървавен, Перущица и Клисура – опожарени, в Пазарджик са арестувани всички съзаклятници. Бенковски и четата му намират смъртта си в Стара планина. Ботевата чета е разбита. Единственото свободно кътче в сърцето на турската империя в тези епични дни на април, е Брацигово.

Краят е трагичен. Апостолът Васил Петлешков умира след кладата, от Брациговския въстанически пункт са убити 143-ма и заточени 252 -ма мъже от Брацигово, Равногор, Капитан Димитриево, Радилово, Бяга, Козарско и Жребичко. Черни забрадки тегнат почти във всяка къща.

И днес, когато се прекланяме пред тези наши деди, когато отново се връщаме към техния подвиг, сме длъжни да кажем: Те направиха първата крачка към Свободата.

Тази свобода, която дава полет на духа, на мечтите, на възможностите. Днес ние я имаме, но имаме ли онзи възрожденски патос, онази вяра в собствените ни сили, това единство, което е обединило хора от различни съсловия – от най-бедния до най-богатия, накарало ги е да захвърлят личната си работа, за да работят за общото дело?

Днес, ние, потомците имаме само една задача: да обединим своите сили и умове, и да работим, за да може отново България да бъде онази сила, която винаги е била.

Ние пазим своите традиции и дух. Заветът е, да възродим всички ценности, които загубихме във времето – човещината, добротата, честта, достойнството, справедливостта. Да загърбим завистта, омразата, противопоставянето. Да протегнем ръце едни към други и да продължим. Заедно. Ние можем заедно да направим това.

Скъпи съграждани и гости на Брацигово,

Нека днес дадем началото на едно ново Възраждане, нека посветим себе си на въздигането на нашия град, да направим така, че след време да останем в неговата вековна история с това, че сме опазили и надградили българщината, като сме продължили своите родове и своето съзнание, за „чиста и свята република.“ – заяви в словото си кметът Петко Петков. То бе посрещнато с аплодисменти от хората. /Цялата реч – чуйте – ТУК/

11радев1

С едноминутно мълчание хората и високите гости почетоха паметта на загиналите в Априлското въстание. На трибуната бяха всички народни представители на БСП – Надя Клисурска, Йордан Младенов и Славчо Велков, от ГЕРБ – Десислава Костадинова. Зам. министърът на МВР $ Стефан балабанов, областният управител Стефан Мирев. Кметовете на Батак, Стрелча, Панагюрище и Ракитово, митрополит Николай Пловдивски, председателят на областната организация на ГЕРБ – Найден Шопов, бизнесменът Стоян Вълков, вонослужещи в БА.

А след това започна и зарята, част от нея – ТУК

Честванията днес стартираха с вдигане на знамената на централния градски площад, премина през поклонение на лобното място на Васил петлешков и възстановката на събитията от величавите дни на 1876 -та, за да намери кулминацията си на централния градски площад.

11радев4

11радев5

След зарята, която продължи повече от пет минути, президентът Румен Радев се ръкува и честити празника на множество граждани. – ТУК

Ето как продължават тържествата на 12 май.

12Programa-2018