Ана Гройс, PZdnes.com

Тридневен преход в района на село Добринище и връх Безбог в Пирин проведоха учениците от 8 и 9 клас на ПГСА  гр. Пазарджик. До курортното селище те пристигнаха с атрактивната теснолинейка от ж.п. гара Септември, а до хижа Безбог разположена на 2240 м. н.в. се придвижиха със седалков лифт. За всички тийнейджъри това бе първото в живота им изкачване на тази височина. В района на хижата  младежите бяха посрещнати от 3 метрова преспа сняг.

11пирин

 

Високо в планината учениците видяха с очите си, че зимата въобще не си е тръгнала. Веднага след настаняване за нощувка младите планинари се отправиха  към намиращия се на около 2 часа преход  връх Безбог. Поради липса на специална зимна екипировка и опасност от падащи лавини, част от туристите достигнаха до Безбожки превал от където се откриват невероятни гледки към върховете Полежан, Джангал,  Острец и Каменица. След дежурните снимки за спомен се прибраха в уютната хижа.

„Не бяхме подготвени за такава обстановка, нямахме екипировка, снегоходки или ски  и физическа кондиция – сподели водача на групата Евгени Попов. Имаше и възможност да паднат лавини, затова реших да не изкачим връх Безбог, на 2645 м. височина, а да се върнем с цел изкачването му при първа възможност през лятото.“

Хижа Безбог е една от най-посещаваните хижи в Пирин поради лесния достъп и възможнаст за обхождане на много маршрути – към хижа Демяница , хижа Пирин, заслон Тевно езеро и други.