Ана Гройс, PZdnes.com

За почитателите на класическата музика предстоят два концерта до края на месец май. Първият е на 23 май, в сряда, в концертна зала “Маестро Георги Атанасов“. От 18:30 часа ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №1 на Лудвиг Ван Бетовен и Симфония №9 „Из Новия свят“ на А. Дворжак под диригентската палка на италианския диригент  Артуро Армелино.  Солист ще е  Джанфранко Папалардо Фюмари – пиано, също от Италия.  40 – годишният Джанфранко Папалардо Фюмари  е специализиран в бароково изпълнение под влиянието на Розалин Турек.

Той е завършил Миланската консерватория, има изяви  като солист в Карнеги Хол в Ню Йорк през 2006 г. в Залата Джузепе Верди в Милано, Театро Масимо Белини в Катания, Палацо дел Quirinale до Рим. Той изпълнява  монографични програми, посветени на Й.С. Бах соло в параклиса на Добрият пастир, в базиликата Нотр Дам, разположен в Монреал, в стаята Глен Гулд в Торонто, Северен Кипър Белапайс Фестивал Никозия и др. различни части на света в Канада, Европа, Япония с оркестри включително Симфоничния оркестър на Сицилия, оркестъра на театъра Белини в Катания и Оркестъра Филхармония du Nouveau Monde в Монреал, Операта на филхармонията Бургас, Камерен оркестър на Асколи Пикен, в Мексико с Оркестъра на държавното управление на Мексико.

Той е автор на историческите публикации за В. А. Моцарт и връзките му с масонството и теория на музикалното образование в частност. Той записва за RAI в Рим, и националното радио в Квебек.  Диригентът Артуро Армелино пък е директор на основния оркестър и гост на важни международни фестивали и концерти в няколко театъра: Римски театър, Театър Каландра, Театър Виторио Емануеле, Аудитория Сан’Агостино в гр. Беневенто, Свети Клер и още много други.

Той е главен диригент на Baohong SHANGHAI CULTURE COMMUNICATION Co. Ltd. в сътрудничество с китайското правителство, главен участник от две години в поредица от концерти в големите градове на КИТАЙ. Начело на тези художествени ансамбли организира и популяризира ежегодни концертни сезони със симфонични концерти, оперни, свещени, камерни и съвременни, работещи с различни артистични и културни формирования на националната и международната сцена. Също така се занимава с разпространението на музика сред по-младото поколение с концерти и открити репетиции, тематични уроци, посветени на децата.

Следващият симфоничен концерт е в последния ден на май – 31 май 2018/четвъртък/. Диригент ще е Пиер Калабрия – Италия, а в програмата са включени Симфония №8 на А. Дворжак и Й. Брамс – Шест унгарски танца.